Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

VIDEO cu unul dintre ultimii „vrăjitori” ai lemnului din Apuseni: Moțul trăiește prin ceea ce face

Profesorul universitar Irimie Popa prezintă un VIDEO cu unul dintre ultimii „vrăjitori” ai lemnului din Apuseni. Moțul Nicușor trăiește prin ceea ce face, o tradiție specifică moților – prelucrarea lemnului.

<<Am întâlnit mulți oameni excelenți profesioniști. Dar, când vezi pasiunea dusă la artă, apoi mai departe, devenind un mod de viață, parcă te unge la suflet. Mulți îmi spun și mie că sunt „workoholic”, și sunt deloc alcoolic(cu testul trecut cu bine). Am mai întâlnit unul cu care mă asemăn. Deosebirea este ca el este un artist, pe când eu, nu. Mai greu să vezi arta mea, în oamenii pe care i-am șlefuit.

Nicușor este un inginer nativ. El nu are diplomă de inginer. Dar atelierul lui este construit exclusiv de mana lui. Parfumul pasiunii sale, dragostea cu care face face lucrurile, răzbate peste mirosul plăcut al fainii de firez din atelier. Totul este pasiune. Utilajele sunt montate toate într-o succesiune și o logică….perfectă. Instalația de exhaustare este invenție proprie, centrala termică la fel……..Totul este într-o ordine și functionalitate perfecte. Precum și tot ce iese din mâinile sale.

Îl găsesc în atelier, uneori seara târziu…….Nicușor presară pe obiectele de mobilier, care sunt creația sa, suflet, mult suflet, încă de dinainte de a le încleia, șlefui sau lăcui. Are fața luminată…….i se vede fericirea in ochi. El trăiește prin ceea ce face. Și trăiește frumos: este artist. O singură dată l-am simțit trist. Când l-am întrebat: „După tine cine vine?” I s-au umezit, discret, ochii, a resemnare!!! Mai are un of:”Nimeni nu ne ajută în producție! Ne taxează cu impozite ca-și-n comerț. Nu e corect, producția e grea!”

Nicușor este OMUL care a învins clișeele unui mod de gândire, a demonstrat ca poate fi, deodată și inginer mecanic și inginer în instalații, și inginer în industria lemnului, și artist și apicultor(o pasiune veche , din copilărie ). Dar, dincolo de toate acestea, demonstrează zi de zi că pasiunea înseamnă păsare, înseamnă perfecțiune, înseamnă sârg, înseamnă să fii OM. El este, pentru mine, exemplu de tenacitate, de dăruire, de devotament, de credință. Da, de credință!!!! Fără a crede, a crede cu tărie, nu putea realiza o minifăbricuță ale cărei detalii sunt trecute prin mintea inginerului fără studii, prin îndărătnica sa tenacitate moțească și prin sufletul artistului Nicolae David!! Un exemplu pentru tânăra generație, un exemplu pentru noi toți, un exemplu pentru Valea Arieșului și mai mult decât atât !!!!!

Un OM cu o minte sclipitoare…….Un mare OM și caracter!!! Mândru cu așa prieteni, mândru cu un asemenea moț !!!!

P.S.NU subestimați pe nimeni că nu are școală făcută! PASIUNEA POATE FI UNEORI MAI PUTERNICĂ DECÂT ORICE, INCLUSIV DECÂT ȘCOALA, ATUNCI CÂND EDUCAȚIA ESTE LA EA ACASĂ! MESERIAȘUL TĂU POATE FI CÂT O ARMATĂ DE INGINERI!>> a scris Irimie Popa pe o rețea de socializare.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *