Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Top 5 staţiuni termale din Ardeal faimoase în lume: Aerul este pur şi apele sunt vindecătoare

România este recunoscută pentru stațiunile termale în care aerul este pur iar apele sunt vindecătoare. Apuseni Info vă prezintă top 5 staţiuni termale din Ardeal faimoase în lume.

Băile Herculane

Este cea mai veche stațiune turistică din România și totodată printre cele mai importante și vizitate stațiuni balneare cu regim permanent Europa de Est. Este situată în județul Caraș-Severin, la o altitudine de 168 m, la 8 km distanță de granița cu județul Mehedinți și la 25 de km de frontiera cu Serbia.

A fost fondată la începutul secolului al II-lea, în vremea împăratului Traian fiind menționată în cronici sub denumirea în limba latină: „AD AQUAS HERCULIS SACRAS AD MEDIAM”.

Este căutată pentru izvoarele sale termale sulfuroase, iodate, bromurate şi termominerale cu o temperatură de până la 53 de grade. Băile Herculane s-au dezvoltat ca staţiune în secolul al XIX-lea, iar din anii ’70 aici au fost construite marile complexuri hoteliere: Afrodita, Diana, Hercules, Roman, Minerva şi Grota Haiducilor.

Din stațiune se fac excursii spre rezervațiile naturale Domogled – Cheile Carașului; Cheile Nerei – Beușnița; cascadele Bigăr și Beușniței; Peștera Comarnic; Parcul Natural Porțile de Fier; Sfinxul Bănățean; Lacul Dracului; Ochiul Beului; Semmering-ul Bănățean și multe alte obiective din zonă.

Băile Herculane
foto: expedia.ca

Staţiunea Sovata

Sovata se află pe cursul superior al râului Târnava Mică, în Depresiunea Praid-Sovata, la poalele dinspre sud-vest ale Munților Gurghiu (Carpații Orientali), altitudine 475–530 m, la de 60 km est de municipiul Târgu Mureș (reședința Județului Mureș).

Sovata a fost cunoscută ca loc de tratament încă de la sfârşitul secolului al XVI-lea, iar lacurile sale sărate au intrat în circuitul turistic la sfârşitul secolului al XIX-lea, când localitatea Sovata a fost atestată ca staţiune balneară. Staţiunea este considerată unică în Europa, datorită lacului salin Ursu, renumit prin efectele balneoclimaterice.

În Sovata există o așezare neolitică în punctul numit câmpul lui Ilie, cultura căreia nu a putut fi identificată deși a fost găsită și mai multe unelte.

Lacul Ursu a fost declarat monument al naturii. El s-a format odată cu prăbuşirea unei exploatări de sare, umplută ulterior cu apa păraielor ce coboară de pe versanţii din apropiere. În jurul său se găsesc şi alte lacuri saline şi izvoare termale, considerate benefice pentru tratarea a numeroase afecţiuni.

stațiunea Sovata

Băile Felix

Este cea mai mare stațiune balneară cu regim permanent din România, situându-se pe locul doi, după litoralul Mării Negre, în privința numărului locurilor de cazare din România. Facilitățile existente în această stațiune permit tratarea cu succes a reumatismului și afecțiunilor neurologice, ginecologice, iar bazele medicale dispun de instalații pentru metode ca electroterapia, hidroterapia, aerosoli, masaje, împachetări cu parafină și alte operațiuni specifice tratamentelor balneare.

Băile Felix sunt atractive, inclusiv iarna, prin temperatura ridicată a apelor termale, care ajunge până la 50 de grade Celsius. Izvoarele dn vecinătatea oraşului Oradea sunt bogate în oligominerale hipertermale, bicarbonate, calcice, silicioase şi suflate.

Băile Felix

Borsec

Orașul Borsec se află în lanțul muntos al Carpaților Orientali la N-E Județului Harghita, într-o depresiune situată la interferența Munților Giurgeului Munții Bistriței și Călimani, la o altitudine cuprinsă între 850–950 m. Este situat limitrof DN15.

Oraşul Borsec din judeţul Harghita a fost numit „perla Carpaţilor”, datorită izvoarelor sale minerale, premiate la târgurile internaţionale încă de la mijlocul secolului al XIX-lea. Oraşul cu doar 2.500 de locuitori a devenit staţiune balneo-climaterică în anul 1953 şi a fost considerată mult timp drept staţiunea cea mai importantă din Transilvania.

Izvoarele de apă minerală sunt numeroase, având compoziție chimică apropiată și stabilă în timp, cu debite variabile dar suficiente pentru a putea fi utilizate economic și sunt actual principalul motor economic al stațiunii. Caracterele de mineralizare le încadrează în grupa apelor minerale mixte bicarbonatate, calcice, magneziene, carbogazoase și hipotone.

Stațiunea Borsec

Geoagiu Băi

Este o stațiune balneoclimaterică permanentă situată la 18 km nord de Orăștie și 46 km nord-est de Municipiul Deva, într-o zonă deluroasă, la o altitudine de 350 m, situată în depresiunea omonimă de la poalele de SE ale Munților Metaliferi, la confluența râului Geoagiu cu Mureșul. Satul Geoagiu Băi a fost atestat documentar în anul 1805.

Apele termale de la Geoagiu au fost cunoscute încă din vremea dacilor şi a romanilor. În vechea aşezare au funcţionat în urmă cu două milenii „Thermae Germisara“ sau „Germisara cum thermis“, potrivit denumirii latine, iar arheologii au descoperit aici rămăşiţele unei aşezări prospere în Antichitate, apropiate minelor de aur din Transilvania. În Geoagiu, locul ruinelor castrului roman ce apăra drumurile dintre Ulpia Traiana Sarmizegetusa şi oraşele Micia şi Apulum, la începutul secolului trecut a fost înfiinţată o staţiune cu rol curativ şi de relaxare, care s-a dezvoltat în deceniile de comunism.

Geoagiu Băi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *