Cetatea Blidaru, o bijuterie a ingineriei antice: Lângă cetate se aflau cartiere mari cu terase tăiate în trepte, legate între ele prin drumuri

Situată pe dealul Blidaru, lângă satul Costești, comuna Orăștioara de Sus, la o altitudine de 705 m, cetatea are deschidere atât înspre Valea Mureșului, cât și spre Grădiștea Muncelului. A avut un rol pur militar și este cea mai impresionantă fortificație de acest gen din zona Munților Orăștiei. A fost construită în secolul I î.Hr. pentru a proteja Sarmizegetusa Regia împotriva cuceririi romane.
Fortificația a fost ridicată în două etape. În primă etapă a fost construită incinta dinspre est, de forma unui patrulater neregulat. La colțuri au fost realizate 4 turnuri patrulatere, dintre care turnurile 3 și 4 sunt exterioare perimetrului cetății, iar turnurile 1 și 2 sunt parțial cuprinse în zid. În faza a doua a fost construită cetatea II, mult mai cuprinzătoare, înglobând și prima incintă.
În afara ruinelor fortăreței, vizitatorii pot vedea una dintre marile cisterne de alimentare cu apă păstrate din vremea dacilor. Aceasta este situată pe coasta dealului, la o mica distanță de zidul incintei inferioare. Construcția de forma unui paralelipiped, cu pereții tencuiți cu nisip, cărămidă și var, are o capacitate de aproape 200 metri cubi și era alimentată cu apa unui izvor, printr-o conductă de lut ars.


