Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

DNA-ul Pădurilor: O luptă pentru protejarea patrimoniului natural al României

Fenomenul îngrijorător al tăierilor ilegale de păduri și degradării ecosistemelor forestiere din România continuă să fie o problemă de maximă importanță, atrăgând atenția asupra necesității unei acțiuni decisive și coordonate. Într-un efort de a pune capăt acestei tendințe alarmante, USR a lansat o caravană care străbate 10 județe afectate, pentru a iniția discuții cu specialiști, reprezentanți ai societății civile și cetățenii preocupați. La sfârșitul săptămânii trecute, caravana USR a trecut prin Dej, Cluj-Napoca și Florești, unde au fost organizate mai multe evenimente tematice.

Mafia lemnului, o rețea organizată ce operează în penumbră și subminează bogăția forestieră a României, reprezintă o amenințare reală pentru patrimoniul natural al țării noastre. Aceasta operează cu complicitatea autorităților locale și își consolidează averea în mod ilegal, ignorând consecințele devastatoare ale acțiunilor sale.

Realități dezolante în toată România. Pădurea Hoia Baciu – un exemplu emblematic

Statisticile prezentate de Greenpeace, Inventarul Forestier Național și Ministerul Justiției în anii precedenți dezvăluie dimensiunea șocantă a acestei probleme:

  • Între 2000 și 2011, România a pierdut în medie 3 hectare de pădure pe oră, conform raportului Greenpeace.
  • În fiecare an, sunt efectuate tăieri ilegale de lemn ce reprezintă echivalentul a 20 de milioane de metri cubi de lemn, conform Inventarului Forestier Național din 2019.
  • În 2022, peste 95% din cazurile de infracțiuni silvice au fost abandonate sau clasate, potrivit răspunsului oficial al Ministerului Justiției.

În contextul acestor preocupări, este important să ne amintim de exemple ca Pădurea Hoia-Baciu din județul Cluj, simbol al efortului de conservare și valorificare a resurselor naturale. Aceasta, însă, este amenințată de tăierile ilegale și de interesele unor rechini imobiliari. USR va continua să susțină comunitățile afectate și să lupte pentru o legislație care să protejeze drepturile cetățenilor la un mediu sănătos și durabil. În plan local, USR a depus mai multe proiecte pentru a schimba încadrarea arealului Hoia Baciu, în vederea sporirii gradului de protecție.

DNA-ul Pădurilor – o necesitate imperioasă

În timp ce mafia lemnului continuă să profite de vulnerabilitățile sistemului, USR solicită înființarea unei direcții specializate pentru combaterea infracțiunilor silvice. Proiectul co-inițiat în legislatura curentă de Diana Buzoianu, Stelian Ion și Silviu Dehelean, reia propunerea avansată în legislatura anterioară de fostul senator clujean Mihai Goțiu și are ca obiectiv aducerea în fața justiției a celor care au devastat pădurile noastre sau au săvârșit alte infracțiuni de mediu, dar și constrângerea celor care intenționează să urmeze același exemplu să-și reconsidere acțiunile.

„Vechii politicieni vor spune ca e o luptă prea grea, că nu avem bani, că există deja autorități competente. Am auzit toate scuzele. Nu am văzut, în schimb, rezultatele. Cei care nu au făcut nimic până acum să protejeze pădurile în ultimii zeci de ani nu au căderea morală să explice de la înălțimea funcțiilor lor, arogant, că o soluție spre care se îndreaptă toată Europa nu e buna pentru noi. Avem nevoie de o direcție specializată care să lupte împotriva mafiei lemnului! În weekend am organizat la Cluj și o masă rotundă pe această temă, specialiștii aducând mai multe propuneri de comunicare eficientă a proiectului astfel încât să crească presiunea publică în vederea susținerii sale,” a transmis Oana Murariu, președintele USR Cluj.

Astăzi, mai mult ca niciodată, este imperativ ca cetățenii, autoritățile și organizațiile să se unească în efortul de a proteja patrimoniul natural al României. USR continuă să promoveze conștientizarea și acțiunile concrete în direcția restaurării și protejării ecosistemelor forestiere, asigurându-se că viitoarele generații vor putea trăi într-un mediu curat și sănătos.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *