Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Peștera Cetatea Rădesei, splendoarea din adâncurile platoului carstic Padiș

Peștera Cetatea Rădesei este o străpungere hidrologică accesibilă, cu o lungime de peste 260 m. Peștera se găsește în partea nordică a platoului carstic Padiș în Munții Bihorului, județul Bihor, comuna Pietroasa.

Intrarea în peșteră se face de pe malul stâng. Are un portal monumental înalt de 15 m, dupa care se ajunge în Sala Mare luminată prin 4 hornuri. Întraga podea este acoperită de blocurilor mari de stâncă, printre care se strecoară apele cu un vuiet asurzitor formând repezișuri și cascade care trebuiesc trecute. Urmează o zonă îngustă și lipsită de lumină până ajungem în zona de sub Fereastra I, un alt aven care perforeazăpachetul de calcar. Urmează un canion strâmt, lipsit de lumină, cu marmite turbionare tipice de eroziune dupa care se aunge la eșirea în Poiana Rădesei. Traseul parcurs în subteran are 260 m și o denivelare de 36 m. Nu are formațiuni carstice spectaculoase, dar peștera are un important potențial turistic.

Drum de acces

Cel mai ușor se ajunge pornind de la cabana Padiș pe traseul marcat cu bandă roșie prin poiana Varașoia. Traversarea cetăților nu se poate face în timpul ploilor torențiale de vară când debitul pârâului face aproape imposibilă trcerea zonelor înguste.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *