Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

De ce este radiografia panoramică atât de importantă pentru sănătatea ta orală

Radiografia panoramică este o tehnică de imagistică medicală folosită în stomatologie pentru a obține o imagine completă a structurilor orale și maxilo-faciale. Această imagine oferă o perspectivă unică asupra întregii cavități bucale, a dinților, maxilarului, articulațiilor temporo-mandibulare și a altor structuri adiacente.

Și, după cum poate ai aflat deja, este o investigație pe care medicul dentist o recomandă încă de la prima ta vizită în cabinetul stomatologic. Desigur, ea este disponibilă în majoritatea clinicilor din țară, așadar, o poți face și la Cluj, ca parte integrată din serviciile stomatologice de specialitate.

Există mai multe motive pentru care radiografia panoramică este importantă pentru sănătatea ta orală, însă astăzi o să discutăm doar despre cele mai importante dintre ele.

Detectarea problemelor greu de observat cu ochiul liber

Radiografia panoramică poate dezvălui probleme dentare care nu sunt vizibile în mod obișnuit cu ochiul liber. Astfel, investigația are un rol important în identificarea corectă a cariilor, abceselor dentare, infecțiilor sau a altor afecțiuni care pot fi greu de observat în stadii incipiente. Tocmai de aceea, de regulă, radiografia panoramică este recomandată încă de la primul consult stomatologic.

Evaluarea stării oaselor maxilarului și mandibulei

Radiografia panoramică poate ajuta la detectarea fracturilor, a resorbției osoase sau a altor probleme structurale în maxilar și mandibulă. Acest lucru este important în planificarea intervențiilor chirurgicale, cum ar fi extracția dinților, implanturile dentare sau corecțiile ortodontice. De altfel, fără investigații imagistice nu se pot realiza tratamente de reconstrucție dentară.

Monitorizarea dezvoltării dentare

Radiografia panoramică se poate recomanda și pentru copii sau adolescenți. În acest caz, investigația va fi folosită pentru a urmări dezvoltarea dinților permanenți și pentru a identifica eventuale probleme ortodontice. Rezultatele îi vor permite stomatologului să depisteze în timp util anumite afecțiuni și să recomande tratamente adecvate pentru reducerea riscului apariției cariilor sau a altor probleme care se pot manifesta la vârste mai înaintate.

Planificarea tratamentelor și urmărirea rezultatelor

Conform smilehilliard.com, radiografia panoramică este utilă în stabilirea unui plan de tratament dentar. Medicul dentist poate utiliza aceste imagini pentru a determina ce proceduri sau intervenții sunt necesare pentru a menține sau restabili sănătatea orală a pacientului. În plus, radiografiile îi permit stomatologului să urmărească rezultatele obținute în urma tratamentelor personalizate aplicate.

Detectarea bolilor parodontale

Investigația imagistică poate arăta nivelul osului care susține dinții, un aspect important în evaluarea stării parodonțiului (țesuturile care susțin dinții). În acest sens, radiografia dentară poate ajuta la diagnosticarea bolilor parodontale, inclusiv gingivita avansată.

După cum vezi, radiografia panoramică este un instrument esențial în diagnosticarea, planificarea și tratarea problemelor stomatologice și maxilo-faciale. Investigația imagistică ajută medicii să ofere îngrijire personalizată și eficientă pentru sănătatea orală a pacienților lor și să detecteze problemele în stadii timpurii, când tratamentul poate fi mai puțin invaziv, mai accesibil și cu rol preventiv.

Desigur, este bine să nu uiți că pentru o bună sănătate orală este recomandat controlul stomatologic periodic. În cabinetul specialistului nu primești doar tratamente, ci și recomandări despre igiena dentară corectă, despre alimentația care îți poate proteja dinții, dar și alte sfaturi utile care țin departe afecțiunile dentare.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *