Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Peste 10300 de misiuni desfășurate de pompierii bihoreni în primele opt luni ale anului 2023

În data de 13 septembrie, “Ziua Pompierilor din România”, pompierii militari vor sărbători 175 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii, moment istoric în care ostaşii Companiei de Pompieri Bucureşti conduşi de căpitanul Pavel Zăgănescu, au luptat cu îndârjire, curaj şi devotament împotriva armatei otomane net superioare numeric, aducându-şi astfel tributul suprem idealului Revoluţiei de la 1848.

De-a lungul timpului, tipologia operaţiunilor desfășurate de pompierii militari a devenit complexă, adaptându-se contextului contemporan, astfel că, în prezent, echipajele de pompieri acţionează pentru stingerea incendiilor, salvarea persoanelor de la înălţime, de la înec, de sub dărâmături şi din alte situaţii critice, intervin pentru descarcerarea victimelor accidentelor rutiere şi pentru acordarea primului ajutor calificat, salvează animale, asanează teritoriul de muniţia rămasă neexplodată, intervin la inundații, înzăpeziri, secetă, vijelii etc., prevenind, limitând și înlăturând efectele fenomenelor meteorologice periculoase, intervin la accidente tehnologice, radiologice, biologice şi la alte calamităţi antropice sau naturale, precum şi la alte situații care pun în pericol sănătatea, viaţa şi bunurile oamenilor.

Persoane și bunuri salvate – peste 10.300 de misiuni

Astfel, numai în primele opt luni ale acestui an, pompierii militari din cadrul unității și subunităților Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al judeţului Bihor și membrii serviciilor voluntare pentru situații de urgență au desfășurat 10.376 misiuni, în medie 43 de misiuni pe zi, constând în: 2056 intervenţii pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă, 7354 de intervenţii ale echipajelor SMURD, respectiv 966 de recunoaşteri în teren şi exerciţii.

Din totalul de 2056 de intervenţii, 454 au fost la incendii, din care 151 de incendii de vegetaţie uscată şi altele, respectiv 303 incendii; 1122 alte intervenții/alte situații de urgență (înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase, asanarea teritoriului de muniția rămasă neexplodată, distrugere muniție, evenimente publice de amploare care pot genera situații de urgență, asigurarea/supravegherea zonei de producere a situațiilor de urgență, salvări animale etc.); 264 de misiuni de asistenţă persoane; 70 de intervenții pentru protecția mediului și misiuni de sprijin etc.

În această perioadă, din totalul intervenţiilor echipajelor SMURD, cele mai multe au fost înregistrate pentru acordarea ajutorului medical de urgenţă – 5790, din care 861 la accidente rutiere, asistenţa persoanelor – 245, misiuni în sprijin – 114 și alte intervenții. De asemenea, au fost înregistrate 68 de situaţii în care s-a intervenit cu echipajele specializate de descarcerare.

În primele opt luni ale anului, 8693 de persoane au fost asistate de echipajele SMURD, dintre care 7695 de adulți și 998 de copii.

De la începutul anului până în prezent, au fost salvate 9 persoane, 372 au fost evacuate, 15 au fost rănite și 5 persoane au decedat, în urma producerii incendiilor. Valoarea estimată a bunurilor salvate în urma incendiilor se cifrează la circa 102.600.000.lei, în timp ce valoarea bunurilor distruse a fost de aproximativ 7.550.000 lei.    

Controale și instruiri

În aceeaşi perioadă, personalul Inspecţiei de Prevenire a efectuat un număr de 1605 controale, fiind supuse activității de control 407 instituții, 1106 operatori economici, 50 localități, 32 obiective de investiții, respectiv 10 obiective SEVESO. Pe timpul controalelor şi verificărilor desfăşurate, au fost depistate 11 515 încălcări ale normelor care reglementează activitatea în domeniul situaţiilor de urgenţă, din care 2275 au fost soluţionate pe timpul controlului. Pentru neregulile constatate au fost aplicate 1300 amenzi contravenţionale în cuantum de 3 606 000 lei.

Au fost totodată organizate şi desfăşurate 1686 de instruiri cu personalul cu atribuţii în domeniul situaţiilor de urgenţă şi 1590 exerciţii de alarmare şi evacuare în cazul declanşării diferitelor tipuri de riscuri.    

Eforturile muncii pompierilor militari se concretizează şi conduc spre un singur ţel – protejarea și salvarea vieţii oamenilor și a bunurilor acestora, astfel că, marți, 13 Septembrie, aniversăm “Ziua Pompierilor din România” cu un viu sentiment de preţuire faţă de memoria camarazilor căzuți la datorie şi cu un puternic simţ de răspundere faţă de prezentul şi viitorul semenilor noştri, fiind pregătiți să intervenim oricând şi oriunde este nevoie de noi.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *