(INTERVIU) Claudiu Năsui: Turismul românesc merge prost mai ales din cauza voucherelor de vacanță

Fostul ministru al economiei din partea USR ne vorbește despre modul cum poate fi reformat cu adevărat aparatul administrativ românesc și ce soluții economice există pentru a reduce inflația și a crește prosperitatea.
Apuseni Info: Ce s-a întâmplat la Ministerul Economiei după plecarea dvs.? Se mai fac reforme sau este „business as usual”?
Claudiu Năsui: După plecare a fost o revenire rapidă și bruscă „la normal”. Patronatele care pretind că reprezintă mediul de afaceri au reînceput să stoarcă bani din schemele de ajutor de stat din care s-au finanțat de zeci de ani. Toate posturile pe care le-am curățat în rețeaua externă au fost prelungite. În prima seară când a venit în minister, Virgil Popescu a semnat 30 de ordine de prelungire și numire. Aceștia erau oamenii aceia plătiți între 6 și 12 mii de euro net pe lună să nu facă mai nimic în diverse zone ale lumii. Singurul lucru pe care n-au putut să-l dea înapoi, nu că n-ar fi încercat, este COS Târgoviște, pe care PNL și PSD (și AUR) îl voia naționalizat, dar la care eu am găsit un investitor privat. Acum ministerul face noi scheme de afaceri pe banii statului și a revenit „la normal”.
Apuseni Info: De ce merge atât de prost turismul în România, comparativ cu statele vecine, deși avem un potențial mai mare decât acestea?
Claudiu Năsui: Mai ales din cauza faimoaselor vouchere de vacanță. Acele vouchere care sunt date 91% la angajați la stat. Au creat practic o mare masă de clienți captivi pentru hoteluri în interiorul țării. Clienți pentru care pot să ofere condiții mai proaste la prețuri mai mari, pentru că ei nu plătesc din banii lor, ci din banii statului care nu pot fi dați decât pentru asta. Mai mult, aceste vouchere au creat două clase de turiști. Cei din privat și cei de la stat. Dacă ești din privat și vrei să-ți faci vacanța în România, vei licita pentru servicii turistice cu cei care au și voucherul. Deci vei avea un dezavantaj comparativ. Dar dacă vrei să mergi în altă țară, deodată nu mai ai acel dezavantaj.
Acestea sunt motivele pentru care la noi e mai scump și mai prost decât în alte părți. Și cu toate astea există cerere pentru că e subvenționată de stat.
Precum subvențiile în general, voucherele de vacanță fac rău turismului din România, dar fac bine celor din industrie. Normal că cei din industrie vor să continue subvenția cât mai mult. Nimeni nu e contra unei subvenții pe care o primește.
Apuseni Info: Cum poate fi redus deficitul bugetar fără a crește taxele?
Claudiu Năsui: Prin reducerea cheltuielilor. Am făcut pentru prima oară în România, un buget întreg alternativ al statului în care am arătat că se pot tăia cheltuieli pentru a reduce și deficitul și taxarea muncii. Asta aviz economiștilor salarizați la stat care nu visează decât creșteri de taxe.
Apuseni Info: Liderul PSD susține că doar țările slab dezvoltate au cotă unică de impozitare. Care ar fi argumentele pentru menținerea ei în România, de ce nu doriți impozit progresiv?
Claudiu Năsui: Cota unică are o problemă de echitate. Este mai ușor pentru cel care câștigă un milion de lei să plătească 50% la stat, decât pentru cel care câștigă o mie de lei. Din 500 de lei nu-ți mai cumperi nimic, din jumătate de milion poți să faci în continuare multe.
Cota unică, însă, are un mare avantaj. Debirocratizarea. E simplu de implementat. Poate fi reținută la sursă. Fără alte zeci de declarații de globalizare a venitului sau altele.
De aceea soluția nu este renunțarea la cota unică, ci implementarea a Zero Taxe pe Salariul Minim. Adică un scut fiscal în valoare de un salariu minim, de care statul să nu se atingă din munca fiecărui român. Am făcut și un site despre această măsură: www.zerotaxe.ro
Ar fi o reformă colosală a statului român care ar activa forța de muncă și ar scoate milioane din sărăcie. Dar fix asta nu vor politicienii. Ei preferă să mențină mase într-o sărăcie manipulabilă politic.
Apuseni Info: La modul realist, poate vreun partid să diminueze aparatul birocratic românesc, știind că o parte din acesta constă tocmai din clientela sa politică?
Claudiu Năsui: Eu la ministerul economiei am putut. Am dat afară o grămadă și am pornit cea mai amplă reducere de personal din istoria vreunui minister din România. Dădeam afară 30% din numărul de angajați și 40% din posturile de șefime.
Apuseni Info: Susțineți ajutoarele de stat pentru companiile care investesc în România? Există alternative mai convenabile pentru buget prin care pot fi încurajate investițiile?
Claudiu Năsui: Nu le susțin. Sunt de fapt redistribuire de la săraci la bogați. Statul ia de la toți ca să dea la câțiva din pixul politicienilor. Dacă chiar vrea să existe investiții, ar trebui să reducă taxele cu aceiași bani. Singura diferență este că atunci banii merg la toți românii, nu doar la prietenii politicianului sau la grupurile care au făcut lobby pentru schemă.
Apuseni Info: Mulți politicieni spun că subvențiile pentru companiile de stat neprofitabile sunt necesare, mai ales în sectoarele strategice. Ce variante există pentru a le menține funcționale fără transferuri mari din banii contribuabililor?
Claudiu Năsui: Menținerea cadavrelor în viață nu a ajutat niciodată pe nimeni. Vedeți cazul industriei de armament care a rămas de stat. Este un dezastru. Inițial se plângeau că nu cumpără armata română de la ei. Așa este. Armata română, care altfel se împotrivește privatizării industriei, cumpără armament aproape exclusiv de la companii private. Dar acum cu războiul din Ucraina am fi crezut că a explodat cererea de armament de tip sovietic, adică fix cel produs de industria de armament de stat de la noi. Ei ce să vezi, că tot au probleme că din fiarele acelea vechi nu pot scoate mai nimic.
Soluția e privatizarea. Vedeți povestea a două companii de aeronautică, Avioane Craiova și Aerostar Bacău. Amândouă complet similare în anii `90, una a fost privatizată, cealaltă nu. Vedeți cum a ajuns fiecare. Una a devenit cea mai tare companie de armament din România, făcând electronică complexă inclusiv pentru F35 la export. Cealaltă e o gaură neagră în care statul tot pompează bani. PNL-ul numește asta „investiții”.
Apuseni Info: Cum se poate reduce inflația și cum pot fi atenuate efectele sale negative asupra celor mai sărace grupuri sociale?
Claudiu Năsui: Pentru a reduce inflația trebuie redus deficitul. Prea mulți bani care umblă după prea puține bunuri și servicii vor crea întotdeauna inflație. Iar pentru reducerea deficitului avem nevoie urgentă de scăderea cheltuielilor sau creșterea taxelor. Pe termen lung, creșterea taxelor ne va face un mare rău. De aceea e important să explicăm de câte ori e nevoie că trebuie reduse cheltuielile.