Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Beny Steinmetz, miliardarul din spatele Roșia Montana, a fost prins în Cipru după ce a fost condamnat în România

Beny Steinmetz, miliardarul din spatele afacerii Roșia Montana, a fost reținut în Cipru după ce justiția din România îl condamnase în dosarul Ferma Băneasa.

În mai 2016, el a fost trimis în judecată de DNA alături de Remus Truică, prințul Paul al României, șeful Evenimentului Zilei, Dan Andronic și consilierii politici și oamenii de afaceri Tal Silberstein, Benyamin Steinmetz şi Moshe Agavi. Remus Truică a fost condamnat la 7 ani de închisoare, iar Paul al României, la 3 ani şi 4 luni.

Principalele afaceri ale lui Steinmetz, care l-au propulsat în topul miliardarilor lumii sunt legate de proiectele miniere. Începând cu anul 2009, grupul de firme BSG (Benny Steinmetz Group), pe care îl controlează, a preluat un pachet majoritar al acțiunilor proiectului minier de la Roșia Montană. Având sprijinul expres al Guvernului Boc (exprimat clar de fostul ministru Adriean Videanu), dar și al președintelui Traian Băsescu, ulterior și al Guvernului Ponta, proiectul a fost resuscitat într-un mod care i-a revoltat pe cetățenii români, care au ieșit în stradă, în toamna anului 2013, pentru a-l bloca, arată un articol publicat în romaniacurata.ro.

Pe lângă Afacerea Roșia Montană și scandalul de corupție din Guineea, Steinmetz a mai fost acuzat și de încălcări ale drepturilor omului și implicare în conflicte civile legate de alte exploatări miniere, în special diamante, în Congo și Sierra Leone. În apărarea sa, Steinmetz a acuzat faptul că ar fi victima unor defăimări plătite de mult mai cunoscutul miliardar George Soros. În 2012 și 2013, presa economică internațională a publicat investigații din care reieșea că, de fapt, Steinmetz era cel care plătea companii de PR să-l atace și să propage mituri conspiraționiste despre Soros, ajungând să dea în judecată una dintre aceste companii pe motiv că… nu și-ar fi făcut treaba bine.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *