Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

(OPINIE) Voicu Ienci: Un banner cat politica externa a Romaniei

Doctrina juridica, de drept international public defineste recunoașterea unui stat ca fiind actul prin care un stat admite că o entitate politică îndeplinește condițiile specifice unui stat (ia act de apariția acestui nou subiect de drept) și își exprimă voința de a-l considera membru al comunitații internaționale -A. Nastase, B. Aurescu, C . Jura, Drept Internațional Public, Sinteze pentru examen, Ediția 5, Editura C.H.Beck, p. 110.

Refuzul autoritatilor romane de recunoastere a Republicii Kosovo are, prin interpretarea per a contrario a acestei definitii, cateva efecte pe teritoriul Romaniei si in privinta cetatenilor romani:

  • Republica Kosovo nu exista ca stat, nu indeplineste conditiile specifice de existenta a acestuia si nu constituie subiect de drept international public, membru al comunitatii internationale;
  • Republica Kosovo este un teritoriu din componenta Republicii Serbia, iar subiectii -persoane fizice si juridice care tin de acel teritoriu nu pot fi decat cetateni sarbi.

Prin urmare, Kosovo este Serbia, ca teritoriu in componenta Republicii Serbia -singurul subiect de drept international public recunoscut de Romania ca atare, in aceasta ecuatie.

Asazisul incident de la meciul de fotbal de ieri, prin care membrii unei galerii de fotbal au desfasurat un banner cu mesajul „Kosovo e Serbia”, nu reprezinta decat o recunoastere in conformitate cu legea romana, cu declaratiile politice si comportamentul international al statului roman in materie.

Asadar, a afirma ca mesajul ar fi unul extremist, rasist sau xenofob, este echivalent cu a califica legea romana, declaratiile si comportamentul institutiilor fundamentale ale tarii ca fiind extremiste, rasiste si xenofobe.

Aseara, televiziunile, prin vocile unor moderatori si invitati, s-au intrecut pe ele insele, calificand in fel si chip un gest care nu incalca nimic din ceea ce statul roman a declarat si a legiferat.

Bun, o sa imi spuneti ca:

  1. politica nu trebuie amestecata cu fotbalul. De cand si pana cand, atata timp cat la competitii internationale, echipe nationale ingenuncheaza simbolic si ostentativ pentru motive politice, cu aprobarea forurilor fotbalistice mondiale?
  2. Nu trebuie sa expunem echipa nationala unor eventuale sanctiuni in competitii internationale.
    Federatia Romana de Fotbal este, inainte de toate, o persoana juridica romana, supusa legii romane.
    Daca statul roman nu recunoaste Republica Kosovo, cum poate o persoana juridica romana sa promoveze un meci al echipei nationale cu pretinsi reprezentanti ai unui teritoriu nerecunoscut ca stat de catre Romania?
    Cum poate FRF sa faca parte din structuri internationale care, prin recunoasterea si primirea in randurile ei a unei asazise federatii de profil, dintr-un teritoriu nerecunoscut de noi ca stat, promoveaza -fie si macar la nivel de imagine internationala, o idee careia statul roman i se opune categoric?

Ar trebui sa ne raspundem onest acestor intrebari, inainte de a arata cu degetul spre ultrasii de ieri, de pe Arena Nationala. Ar trebui sa vedem carui interes serveste blamarea unui gest conform adevarului istoric, legii si pozitiei oficiale a statului roman.

Dincolo de fotbalul mai mult sau mai putin mediocru, dintre doua echipe modeste spre precare, ramane un singur adevar, in conformitate cu interesul nostru national: Kosovo e Serbia.

Despre Voicu Ienci

Absolvent al Facultatii de Drept -Universitatea Babes-Bolyai (2000) si al Certificatului Profesional in Management -The Open University (U.K. 2013), Voicu Ienci este antreprenor si pasionat de istorie si politica.

Ideologic, este profund atasat conservatorismului clasic si un apropiat al viziunilor crestine pro-viata si pro-familie

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *