Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Arta urzitului, țesutului, în Țara Călatei, cu Viorica Tripon „a Popii Iuănului”, din Negreni

sursă foto: Tradiții clujene

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj a mai prezentat de curând un brand de Cluj – arta urzitului, țesutului, în Țara Călatei, cu Viorica Tripon „a Popii Iuănului”, din Negreni.

„Cân’ am fost de 15 ani am țăsut prima dată. Măicuța și mama mé, ele m-o învățat. O fost șî ele țăsătoare șî măicuța meré pân sat șî nevedé în șăpte iță, în câte știé, tăt, tăt, tăt, nu după scrisoare, di pă pânză. Șî pă mine m-o învățat să țăs în coscă, în patru iță, în tri iță, în două iță…după cum erau modelile.

Zâcé mama: Hai, fată, să te învăț să faci ițăle, până nu te măriț’! Zicé că, după ce te măriț’, nu mai poț face iță, că adaugi bărbațî”. După ce a învățat să facă ițe, Viorica Tripon a deprins și meșteșugul urzitului și tot ce ține de războiul de țesut. „O dată, de două ori și nu mi-o trăbuit mult să-mi arăte, că am știut face. No, apoi m-o învățat să torc. Merém în habă, torcem, eram fete mnici, torcém la lompă, că nu era atunci curent…” a explicat Viorica Tripon, pentru Tradiții clujene, cum a învățat să toarcă.

Viorica Tripon din localitatea clujeană Negreni a primit în această vară titlul de „Tezaur Uman Viu”, la categoria prelucrarea fibrelor și firelor textile – țesături. Dosarul de candidatură pentru acest titlu onorific, oferit de Ministerul Culturii prin Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, a fost întocmit de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, în urma campaniilor de cercetare, realizate în această zonă a județului.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *