Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Biserica Sfinții Trei Ierarhi, din Goiești, cu picturi realizate de „zugravul Apusenilor” din Abrud

Biserica din Goiești, cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi” pe care unii istorici de artă o consideră cea mai frumoasă, a Transilvaniei, se află la doar 96 km de Alba Iulia, în Apuseni, în comuna Vidra.

„De fapt, biserica – ridicată în secolul al XVIII-lea – e importantă prin ceea ce e frumoasă, am putea spune: bogăția de icoane și pereți pictați, care o înveșmântează pe de-a-ntregul. Autor: inconfundabilul și neîntrecutul Simion Silaghi din Abrud, meșter al picturii transilvănene, supranumit <<zugravul Apusenilor>>. Contribuția lui Silaghi e vizibilă în toate detaliile, în special în unitatea și coerența picturilor, iar faptul că lăcașul a rămas în picioare, în integralitatea sa, face ca totul să pară și frumos și mai trainic decât este.

Există, totodată, o întâmplare tragică în biografia bisericii, petrecută acum câteva decenii, însă puțini o cunosc. Se spune că o femeie care se ruga, în timpul unei slujbe, a fost lovită de fulger în inimă. Femeia se afla în pronaos, iar fulgerul a pătruns prin tavanul de lemn, a lovit o icoană a lui Hristos, în fața căreia se ruga femeia, ricoșând apoi în trupul ei, omorând-o pe loc. Se spune, de asemenea, că femeia trăia de ani buni în adulter” descriu biserica cei de la viziteazaalbaiulia.ro

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *