Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Mocanii nu sunt moți: Trăiesc între Abrud şi Zlatna, între valea Ampoiului și Cheile Râmeţului şi ale Întregalde, precum şi între valea Arieșului, până în nordul județului Alba

Chiar dacă în general termenul este folosit pentru a desemna muntenii, „mocani” înseamnă, în Alba, cu totul altceva. Mocanii sunt, de fapt, locuitorii Muntelui Mare și ai Munților Trascău, iar mulți români îi confundă cu vecinii lor, moții, din Țara Moților.

„Centrele” de odinoară ale acestei mocănimi sunt satele Lupșa și Sălciua, unde, până de curând, aurul se exploata direct din apa râului, scursă prin sitele manevrate de localnici. Proximitatea acestor resurse și relieful tipic fac ca acești mocani să fie mai degrabă crescători de vite decât oieri. Mocănimea văii Arieșului se extinde la nord pe cursurile râurilor afluente ale Arieșului, în special pe valea râului Poșaga (valea Poșăgii) cuprinzând zona din jurul comunei Mărișel, aflată pe teritoriul județului Cluj [4], loc tradițional de întâlnire estivală a mocanilor.

Florian-Rareș Tileagă a explicat pentru viziteazaalbaiulia.ro câteva detalii despre mocani și „ținutul” lor: <<E un ținut de deal și de munte, ideal pentru agricultura în terase, pentru pomicultură, prelucrarea lemnului, creșterea vitelor și pentru oierit. De altfel, mocanii au fost dintotdeauna comunități pastorale, oile reprezentând, pentru ei, o sursă esențială de dezvoltare și circulație. Însuși numele de „mocan” ar putea deriva de la sensul acestei ocupații, asociabilă substantivului „moacă” (bâta ciobănească folosită pentru sprijin sau ca armă de apărare). Etnografii, însă, infirmă această ipoteză, indicând că „mocan” înseamnă „muntean”.

Îi veți recunoaște, pe mocani, după grai, fire, înfățișare, datini și rânduieli. Oarecum asemănători moților, mocanii sunt înalți, robuști, au părut îndeosebi șaten sau blond, iar generozitatea, pofta de viață și franchețea lor se reflectă, am putea spune, în albul curat al portului lor popular.

În vremurile de demult, casele mocanilor se construiau din lemn de fag sau brad, iar acoperișurile se făceau din paie. Azi, însă, veți mai vedea puțin lemn în locuințele lor; de asemenea, e posibil ca vechilor structuri rustice să le fi luat locul inoxul, plasticul sau PVC-ul, țigla sau șindrila nou-nouță. Nu e cea mai frumoasă priveliște, nu e, probabil, ceea ce ne-am închipui că e zona mocăniii, dar, dacă veți căuta cu răbdare, veți găsi colibe de lemn, punți străvechi, căpițe de fân sau „ferești” înflorate>>

6 thoughts on “Mocanii nu sunt moți: Trăiesc între Abrud şi Zlatna, între valea Ampoiului și Cheile Râmeţului şi ale Întregalde, precum şi între valea Arieșului, până în nordul județului Alba

  1. ungurii din ardeal si mai ales cei din zona calata spun ca mocanii sunt cei mai murdari,neingrijiti si cei mai prosti…in schimb apreciaza cei din tribul motilor,ca oameni cu caracter, cu respectarea cuvintului dat..

    1. Mocanii reprezintă o comunitate etnică specifică regiunii Maramureș din nord-vestul României. Aceștia sunt o ramură a poporului român, cu tradiții și obiceiuri proprii. Termenul „mocan” provine de la denumirea slavă „mak” sau „mok”, care înseamnă „noroi” sau „mlaștină”, sugerând faptul că acești oameni trăiesc în regiuni muntoase, păroase sau mlăștinoase.

      Mocanii sunt cunoscuți pentru legătura lor puternică cu natura și pentru tradițiile lor agricole. Aceștia sunt păstori și agricultori, crescând animale și cultivând terenurile din regiune. De asemenea, sunt cunoscuți pentru priceperea lor în prelucrarea lemnului și confecționarea obiectelor tradiționale, precum mobilierul și ustensilele casnice.

      Tradițiile și cultura mocănească se reflectă în portul tradițional, muzica populară specifică și dansurile lor caracteristice. Mocanii sunt renumiți pentru ospitalitatea lor și pentru păstrarea obiceiurilor străvechi, inclusiv a dansurilor tradiționale care se desfășoară în cadrul evenimentelor sociale și al sărbătorilor.

      Din punct de vedere geografic, mocanii trăiesc în regiunea Maramureș, situată în nord-vestul României. Maramureșul este un ținut muntos, cu peisaje frumoase și păduri întinse, care oferă un habitat propice pentru mocani. Principalele localități unde mocanii trăiesc sau își au originea sunt Borșa, Repedea, Ruscova, Sighetu Marmației și alte sate din această regiune.

      Ce spun ungurii e problema lor

      1. Da pai hotărâți-vă odată! Unde trăiesc, de fapt, mocanii? Că ar trăi în Borșa, Ruscova…aud prima dată (am origini aprox în zonă).Că trăiesc între Abrud și Zlatna…nu știu.

      2. Mulțumesc, d-le Muncaciu! Ințeleg libertatea cuvântului, dar instigările nu sunt nici binevenite, nici de bun gust. Doamna chiar n-are niciun fel de filtru. Da, îmi imaginez vorbe de ocară venind din partea ungurilor (a unora, multora, chiar), dar e oare necesar sa ne exprimam așa? De ce sa nu ne bucurăm de PACE!
        Sunt jumătate moldoveanca și jumătate secuica. Părinții mei s-au respectat dintotdeauna, dar am auzit din ambele părți remarci urate, destule. Ce păcat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *