Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Bob Rădulescu: Mă uit la satele ungurești și mă uit și la satele românești. Tati, nu suntem acolo!

Îndrăgitul actor clujean Bogdan Bob Rădulescu a explicat la podcastul cu Radu Țibulică că Ardealul este consacrat prin ordine și disciplină, dar recunoaște că maghiarii au ceva în plus. 

„Eu nu înțeleg asta, să crești în Cluj și să ai tot timpul un dinte împotriva ungurilor. Noi, la Cluj aveam treaba asta de gospodării, de competiție, trebuia să fie ordine și disciplină, curat și să fim gospodari. Am simțit tot timpul, la noi în Cluj, că ungurii au avut ceva în plus. Și fii atent de ce! Ungurii, care după 900 de ani de imperiu austro-ungar, după ultima sută de ani, de la 1 decembrie 1918, după aia problema Ardealului de Nord pe vremea generalului Horthy… Noi am avut unele momente critice pe vremea regimului hortist, când s-au înfipt baionete in femei gravide. A fost o pagină a istoriei foarte tristă! Și acum a trecut al Doilea Război Mondial și au venit comuniștii, și noua Românie de după 1989. Fiecare are răni de dus, și noi și ungurii. La unguri am remarcat, dacă tot li s-a făcut, din punctul lor de vedere, această nedreptate, și, acum, ungurii sunt minoritari în Transilvania, soția mea este jumătate unguroaică, socrul era ungur 100%, un om foarte bun, cumva lor le-a rămas în sânge asta. La ei lucrurile sunt orânduite. Sunt oameni foarte gospodari. La noi, în cartierul unde am locuit erau hostezeni. În 2023, față în față cu casa părintească e Miși, care face varză, în 2023, e înconjurat de blocuri noi de 12 etaje. Mama lui, în vârstă de aproape 90 de ani, taie varză în fiecare an și pune varză murată. Îl găsești în piața mare, că vinde varză. Eu nu am cum să pun varză cum pune Miși. E o viață în care Miși pune varză murată. Ungurii au fost și vor fi tot timpul oameni harnici. 

Te duci un pic încolo, spre Ungaria, și treci prin satele ungurești, tati, îmi pare rău, sunt român, sunt ardelean, dar mă uit la satele ungurești și mă uit și la satele românești. Tati, nu suntem acolo. Îmi pare rău să o zic, dar nu suntem acolo! Asta își pune amprenta asupra vieții. Să se uite oricine la clădirile lor, la bisericile lor, sunt altfel!, a precizat cunoscutul actor, în special pe social media, la un podcast cu Radu Țibulică.

sursă video:
Radu Tibulca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *