Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Sute de jucăuși din Cluj, Alba și Hunedoara s-au întrecut la Turda, la Festivalul „Jocul Fecioresc din Transilvania”

FOTO: MARIUS ROMILĂ

Sute de jucăuși din județele Cluj, Alba și Hunedoara s-au întrecut duminică, 24 septembrie 2023, la Turda, în cadrul Festivalului „Jocul Fecioresc din Transilvania”.

Manifestarea, ajunsă la cea de-a XXXVII-a ediție, a fost organizată de Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, în parteneriat cu Asociația Folclorică „Someșul-Napoca”, Primăria Municipiului Turda și Casa de Cultură Turda.

Pe scena amplasată în Parcul Central al orașului, începând cu ora 14:00, au evoluat jucăuși din cadrul mai multor ansambluri folclorice: „Tradiții-Someșul-Napoca” al USAMV Cluj, „Mugurii Mintiului”, Mintiu Gherlii, Cluj, „Șoimii Carpaților”, Florești, Cluj, „Izvorașul Tureniului”, Tureni, Cluj, „Rapsodia Someșană”, Cluj-Napoca, „Ardeleana”, Turda, Cluj, „Datina Turdeană”, Turda, Cluj, „Țarina”, Turda, Cluj, „Fiii Moților”, Mihai Viteazul, Cluj, Formația de jocuri populare tradiționale Urca a Primăriei Viișoara, Cluj, „Jucăușii din Frata”, Cluj, „Călușarii din Romos”, Romos, Hunedoara și Formația de jocuri populare tradiționale de la Băgău, Alba, dar și Formația de călușeri (copii) din Valea Drăganului, Cluj.

În cadrul manifestării, prezentată de Grigore Sâmboan, au fost prezenți și jucăuşi individuali, acompaniați de formații instrumentale tradiționale: Dan Costantea, Soporu de Câmpie, Ilie Lung, Dezmir, Grigore Farcaș, Mintiu Gherlii, Rareș Petean, Ceanu Mic, Vlad-Viorel Cucerzan, Câmpia Turzii, Marco Adrian Hidișan, Câmpia Turzii și Gabriel Balea, Copăceni.

La final, managerul CJCPCT Cluj, Adriana Irimieș, a mulțumit tuturor celor implicați în organizarea festivalului și i-a felicitat pe jucăuși, pe instructorii-coregrafi și pe membrii grupurilor intrumentale care i-au acompaniat, pentru păstrarea și promovarea jocurilor tradiționale.

În cadrul festivalului, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj a vernisat și expoziția de fotografie etnografică „Tradiții în inima orașului Turda”. Fotografiile, de mari dimensiuni, au fost selectate din bogata arhivă foto a instituției și au putut fi admirate la intrarea în Parcul Central Turda. Culesul Sânzienelor, Lolele sau „Bătutul cocoșului” sunt doar câteva din obiceiurile surprinse de fotografi pasionați, care demostrează, încă o dată, bogăția patrimoniului cultural imaterial al României.

Jocul fecioresc din România a fost înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO, în anul 2015 și îşi propune să încurajeze promovarea acestor valori de patrimoniu imateral UNESCO.

FOTO: MARIUS ROMILĂ

Proiectele culturale ale CJCPCT se desfășoară cu sprijinul CONSILIULUI JUDEȚEAN CLUJ

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *