Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

(VIDEO) Țara Hațegului, tărâm de basm, de legendă, de mister și cu patrimoniu istoric bogat

Țara Hațegului, un tărâm de basm, unde istoria și legendele se îmbină cu monumentele naturii.

„Vrei să pășești într-un tărâm de basm, unde istoria și legendele se îmbină cu monumentele naturii? Țara Hațegului este una dintre destinațiile turistice spectaculoase, dar și sigure, în această perioadă. Departe de aglomerație, aici se pot face drumeții individuale sau în familie.

Zona oferă celor care ajung aici multe locuri de popas, precum ruinele cetăților dacice și romane – Sarmizegetusa Regia și Sarmizegetusa Ulpia Traiana, biserici fortificate cu forme unice și multe povești medievale autentice.

Sarmizegetusa Regia este considerată „perla” Parcului Natural Grădiştea Muncelului Cioclovina, rezervaţia naturală întinsă pe aproape 40.000 de hectare în Munţii Şureanu. Sarmizegetusa a fost cea mai importantă şi cea mai mare aşezare din istoria Daciei, iar în prezent este unul dintre siturile istorice principale din România. Sarmizegetusa Regia a fost capitala Daciei. Situl arheologic al vechiului oraş antic este inclus în patrimoniul UNESCO, importanţa fiindu-i astfel recunoscută pe plan mondial.

Țara Hațegului este cunoscută și pentru bisericile sale de piatră din perioada medievală. Cele mai cunoscute sunt bisericile din Densuș și Sântămăria Orlea, dar biserici de piatră mai sunt și în Sânpetru, Peșteana, Ostrov, Râu de Mori (Mănăstirea Colț) și biserica Mănăstirii Prislop din Silvașu de Sus.

Ești curios cum arată una dintre micile cetăţi medievale din Ţara Haţegului? Poți vizita cetatea de la Mălăieşti, cu elemente caracteristice și altor fortificaţii din zonă.

Fundătura Ponorului este o vale atipică cu fundul plat și râul sinuos cu multe meandre, peisaj minunat, cu gospodării izolate și fânețe. Frumusețea locului poate fi cu greu descrisă în cuvinte. Cert este că Fundătura Ponorului este o vale carstică tipică în care un râu dispare în subteran printr-un ponor, iar valea se închide brusc.

Geoparcul Dinozaurilor înseamnă mai mult decât dinozauri, este o arie naturală protejată care îți va oferi experiențe deosebite de învățare pentru tine și copii. Această zonă face parte din rețeaua de geoparcuri internaționale UNESCO, iar acest lucru se datorează în special faptului că în urmă cu 70 de milioane de ani Hațegul era o insulă tropicală în care dinozaurii, în competiția pentru hrană și supraviețuire, au devenit din ce în ce mai mici. Astăzi, fosilele de dinozauri pitici de aici sunt unice în lume!” arată cei de la Discover Hunedoara.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *