Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

(VIDEO) Cascada de la Vadu Crișului, o frumusețe nemaivăzută în Munții Pădurea Craiului

Cascada Vadu Crișului este cea mai cunoscută cascadă din Munții Pădurea Craiului, pe malul stâng al Crișului Repede, aproape de intrarea în peștera Vadu Crișului.

Această cădere de apă este de fapt una artificială, amenajată de om. În trecut, apele care ieșeau din peștera de la Vadu Crișului se vărsau în râu după ce coborau panta, destul de lină, aflată în partea dreaptă a ieșirii din subteran.

Probabil, chiar la începutul secolului XX, când au demarat lucrările de amenajare a peșterii și când a început construcția cabanei, cursul pârâului a fost deviat spre faleza înaltă de 10 metri. În perioadele de vară în general, iulie-august, mai secetoase, cea mai spectaculoasă și cea mai cunoscută cascadă din munții Pădurea Craiului, cascada de la Vadu Crișului, își ascunde șuvoiul înspumat în spatele unui baldachin natural de calcar.

La baza cascadei se află un bazin natural superb, săpat de ape în stâncă. Cel mai plăcut mod de a cunoaște acest obiectiv turistic e ca, într-o zi de august, să cobori la baza falezei, să asculți melodia apei și să-i simți răcoarea.

Cascada este un punct obligatoriu de oprire pentru turele de rafting organizate de operatorii din zonă.

Cum se poate ajunge la cascada?

  • Cu trenul până la halta Peștera pe ruta Cluj-Napoca – Oradea
  • Cu trenul până la Vadu Crișului sau Șuncuiuș și pe urmă pe jos pe lângâ calea feratâ (2 km), până la halta Peștera.
  • Cu mașina dinspre Vadu Crișului: vă puteți lăsa mașina lângă terenul de fotbal din Vadu Crișului și pe urmă mergeți pe calea ferată sau urmați noul traseu turistic cerc roșu.
  • Cu mașina dinspre Șuncuiuș: vă puteți lăsa mașina în fața gării din Șuncuiuș și pe urmă pe jos pe lângâ calea feratâ (2 km), până la halta Peștera.
sursă video: Benbinder
sursă video: LDEGM Trainspotter

1 thought on “(VIDEO) Cascada de la Vadu Crișului, o frumusețe nemaivăzută în Munții Pădurea Craiului

  1. Va rog sa va documentati si sa nu faceti afirmarii fara acoperire … cascada Vadu Crisului nu este o cascada artificiala … exista imagini vechi , inainte de descoperirea pesterii , si aceasta cascada era tot acolo … va rog sa modficati textul acestui articol sau sa veniti cu dovezi pentru a dovedi aceste afirmatii …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *