Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Cetatea Dăbâca, fostă cetate regală și reședință a comitatului Dăbâca: Invazia tătarilor din 1241-1242 a distrus fortăreața!

Fostă cetate regală și reședință a comitatului Dăbâca, construcția este situată pe Dealul Cetăţii, pe terasa superioară a văii Lonei. Astăzi au rămas doar zidurile fundației, însă fortăreața a luat nenumărate forme de-a lungul istoriei, fiind construită în mai multe etape, după cum au descoperit arheologii. 

Astfel, construcția, inițial o simplă fortificație colectivă, a atins apogeul în secolele X-XIV, atunci când a devenit cetate de reședință a comitatului Dăbâca. Având o formă triunghiulară, cetatea era înconjurată, la început, de valuri de pământ, șanțuri de apărare și palisade de lemn. Ulterior, în secolul al XII-lea, acestea au fost înlocuite de ziduri din piatră cu turnuri și un donjon.

Invazia tătarilor din 1241-1242 reprezintă sfârșitul perioadei de glorie pentru istoria fortăreței. Cetatea Dăbâca a fost distrusă complet în timpul acestei perioade și nu a mai putut niciodată să-și redobândească statutul, rolul ei fiind preluat de către cetatea Martinuzzi din Gherla. 

Pietrele cetății Dăbâca au fost folosite pentru construcția castelului Teleki, în timp ce resturile zidurilor dăinuie și astăzi, parțial acoperite de pământ. 

sursă: www.clujtourism.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *