Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Grupurile tradiționale din Negreni și Orman au fost promovate în emisiunea „Drumul lui Leșe”

Grupul Tradițional al Sătenilor din Negreni și Grupul Tradiții Ormănene au fost promovate în emisiunea Drumul lui Leșe.

Invitația sosită la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, a venit din partea Televiziunii Române pentru emisiunea Drumul lui Leșe, gazda emisiunii fiind cunoscutul om de cultură tradițională, prof. dr. Grigore Leșe.

Ținutele autentice, horile, chiuiturile și jocurile tradiționale specifice zonelor din care provin cele două grupuri, au fost primite cu mare bucurie, de către producătorul emisiunii și întreaga echipă TVR.

Au fost prezentate momente tradiționale din satele clujene, care au adus mult succes de-a lungul timpului, celor două grupuri, atât în țară cât și în străinătate.

Pentru Grupul de la Orman, muzica a fost asigurată de un Trio Transilvan, condus de primașul Dinu Mureșan, care în acest an, a obținut locul I, la Festivalul Internațional de Folclor din ZAKOPANE pentru secțiunea muzică tradițională.

Pentru grupul de la Negreni, acompaniamentul a fost asigurat de dobașul satului și hededușul (care cântă la vioară cu goarnă), Gheorghe Chirilă. Acesta a obținut în anul 2022 premiul pentru Instrumentul Unic din Festival la ZAKOPANE și dobașul din Negreni.

Joc de început, românește, învârtita rară, invartita iute, luncanul și roata, sunt jocuri specifice zonelor reprezentate de către jucăuși și care s-au bucurat de aprecierile organizatorilor” arată Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *