Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Biserica din Curechiu, locul de adunare pentru țăranii zărăndeni răsculați, conduși de Crișan: Biserica este inclusă în ruta Biserici de lemn din Țara Aurului

foto: Enjoy Hunedoara

Biserica de lemn Sfântul Nicolae din satul Curechiu, comuna Bucureșci, județul Hunedoara, a fost construită în jurul anului 1785.

„Biserica de lemn „Sfantul Nicolae”din Curechiu, comuna Bucureșci, a fost construită în jurul anului 1785 și figurează pe lista monumentelor istorice. Localitatea Curechiu a rămas cunoscută în istorie ca prim loc de adunare pentru țăranii zărăndeni răsculați, conduși de Crișan.

Biserica are cel mai valoros patrimoniu mobil dintre toate bisericile de lemn hunedorene, format din zeci de icoane pe lemn și sticlă de o valoare inestimabilă. Peretii, tencuiți până la restaurarea din anii 1969-1970, nu mai păstrează urme de pictură, dar prezența acesteia nu trebuie exclusă, cu atât mai mult cu cât tâmpla, realizată în 1788, păstrează pecetea inconfundabilă a penelului „popii” Ioan Zugravul din Deva.

Biserica din Curechiu este inclusă în ruta ”Biserici de lemn din Țara Aurului” rută care se adresează tuturor pasionaților de istorie și religie, dar și celor care iubesc călătoriile, în general, și vor să descopere un ținut încărcat de tradiție și istorie.

Elaborată de Serviciul de Promovare și Dezvoltare a Turismului, din cadrul D.G.A.M.P.T Hunedoara, ruta se bucură de recunoașterea oficială din partea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului fiind parte din Ruta Bisericilor de lemn din România, precum și din Ruta Transfrontalieră a bisericilor de lemn din România și din Republica Moldova” arată cei de la Enjoy Hunedoara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *