Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Muzeul Satului Mărișel, minuțios structurat și împodobit cu lucruri vechi și tradiționale

Comuna Mărișel este una dintre cele mai importante localități din Țara Moților aflate pe teritoriul județului Cluj. În centrul acestei localități, comunitatea a construit o casă tradițională în care a expus elementente fundamentale pentru locuitorii din zonă: costume specifice zonei, obiecte de cult și cărți de cult – o parte a acestor cărți făcând parte din patrimoniul de carte veche românească.

„Muzeul Satului Mărișel este o invitație înspre trecut și întoarceri la rădăcini. Minuțios structurat și împodobit cu lucruri vechi, tradiționale, Muzeul Satului din Mărișel, județul Cluj, include obiecte care datează de peste 150 de ani: un război de țesut din 1906, ticlazaul (fier de călcat), doniță, butina, solnițe, mojer, mai, țingălău (clopoțel), compas din lemn, sobă de metal, zbici, oale de sarmale, ranițe și alte multe lucruri păstrate din timpuri străvechi…

Poți afla câte ceva despre prelucrarea cânepei, poți admira păpuși frumos gătite în custome tradiționale ardelenești.

Costumul tradițional din Mărișel, pentru femei, este alcătuit din: zadie, poale, ie și suman, iar la bărbați din: cioareci, cămașă și suman, țesute din lână sau cânepă – tradiționalul și autenticul este la el acasă, aici în Mărișel!” se arată pe site-ul primăriei Mărișel.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *