Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Pelaghia Roșu din Mărișel, onorată printr-un bust aflat în fața școlii gimnaziale din Mărișel

Pelaghia Roșu a fost o învățătoare și luptătoare pașoptistă în timpul Revoluției de la 1848-1849 din Transilvania.

S-a născut în satul Mărișel, județul Cluj, fiind unicul copil al judelui sătesc Ioan Dufle. A fost instruită acasă de către tatăl său, care o educa folosind cărți românești. A fost trimisă ulterior la școală de către părintele său la Budapesta, unde va învăța carte timp de trei ani, după care se va întoarce în satul natal.

Pelaghia Roșu, eroina comunei Mărișel, este onorată printr-un bust, aflat în fața școlii gimnaziale de aici, care îi și poartă numele. La comanda domnului Ioan Maris, în anii 1996 – 1997, bustul a fost realizat de către sculptorul Emil Crețu, la turnătoria metalului din Cluj, cu bronzul donat de către Asociația Avram Iancu.

„Monumentul ne deschide o frumoasă filă a istoriei romanești…

Anul 1849 a fost unul dintre cele mai importante momente din istoria Mariselului. În acel an au avut loc trei confruntări între armatele ungare și mariseni. Prima confruntare a avut loc la 1 februarie pe înălțimea « Vârfului Bătrână », iar a doua confruntare a fost la 12 martie pe înălțimea Grohotu, unde în sprijinul bărbaților s-au alăturat și femeile conduse de Pelaghia Roșu, mama centurionului, și unde cei 1600 de honvezi au fost înfrânți.

Ultima confruntare a avut loc în zilele de 5 și 6 iulie pe platoul Fântânele, unde Pelaghia Roșu, împreună cu alte femei s-au deghizat în bărbați pentru a descuraja dușmanul la vederea mulțimii de luptători. Astfel, pe lângă oastea de 3000 de ostași, care a fost înfrântă, în luptă a fost omorât și comandantul Paul Vasvary. Această victorie a determinat întreruperea definitivă a încercărilor maghiare de a pătrunde în Munții Apuseni pentru a-i anexa Ungariei, iar Pelaghia Roșu, înmormântată în cimitirul vechi din Mărișel, rămâne pentru totdeauna mândria comunei” se arată pe site-ul primăriei Mărișel.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *