Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

(OPINIE) Andrei Pletea: România nu funcționează. Dar ar putea să funcționeze! Cu condiția să-i fie redată identitatea

Recent, fratele meu a vizitat Olanda. Nu știu care e explicația, dar deși nu fusesem niciodată acolo, știam exact ce anume-l va impresiona și ce nu. Și din tot ceea ce mi-a spus, a tras la final o concluzie atât de evidentă și atât de simplă, încât m-a șocat tocmai prin simplitatea acesteia: „Îmi place Olanda, pentru că se vede că este o țară care funcționează!”. Când mi-a spus aceasta, pur și simplu m-am întristat. M-am întristat nu fiindcă Olanda funcționează, ci fiindcă m-am gândit inevitabil la România, o țară cu populația Olandei, cu un potențial mult mai mare, însă o țară care, spre deosebire de Olanda… nu funcționează. Nu funcționează deloc!

Ca om care-și iubește țara, nu pot să nu mă gândesc încontinuu la acest fapt de necontestat. România nu funcționează. Și ce-i mai trist este că nu pare deloc că situația s-ar îmbunătăți, ba din contră, e tot mai rău cu fiecare zi, cu fiecare minut. Cu toată bătaia-n piept că suntem în UE, că primim fonduri, că avem libertate, că trăim în capitalism, că toate capetele-ncoronate de la Bruxelles, în discursurile lor, ne vorbesc atât de frumos încât ne conving că au insomnii din atâta grijă, considerație și solidaritate față noi și că în multele nopți nedormite, unicul lor gând este cum să ne ajute să ieșim din această mizerie, cu toate acestea, paradoxal, România devine de la an la an tot mai părăsită și mai părăsită și mai părăsită, iar numărul tinerilor care părăsesc țara fiindcă nu au avut de ales, crește direct proporțional cu numărul sclavilor pe plantațiile de mere sau de căpșuni din Germania, Italia sau Spania. Iar în locul lor, vin alții, cu bani, și exploatează ei tot ceea ce avem noi, lăsându-ne pe noi cu gaura din urma lor…

Da… România nu funcționează. Însă de ce nu funcționează? Din cauză că am fi hoți? Din cauză că am fi leneși? Din cauză că am fi corupți? Din cauză că am fi delăsători? Din păcate, o prea mare parte dintre așa-zișii „români” consideră că aceasta ar fi explicația și sunt foarte mulțumiți cu această explicație care le este servită pe tavă de către toată presa, mass-media și toți marii influensări promovați de aceste entități super oneste. Sunt foarte mulțumiți de această explicație, fiindcă e o explicație extrem de ușoară, care nu le dă deloc de gândit, ci doar îi ține în acea zonă de confort în care își găsesc justificarea perfectă pentru a se gândi numai la ei înșiși și la nimic altceva, iar după ei… potopul. Hoția, lenea sau delăsarea nu caracterizează fondul sufletesc profund al românilor, ci sunt niște efecte de aparență, ale unei cauze și desigur că este mult mai comod să arătăm cu degetul această superficială suprafață, să constatăm „băi, ce popor de leneși” și apoi să ne spălăm pe mâini: „ăsta-i adevărul, frate, hăhăhăhă!” , în loc să punem mâna să cercetăm în profunzime și să analizăm cauza care a dus la aceste efecte. Și din păcate, România e plină de așa-ziși „români”, care tratează astfel problema. Românul e prost, hoț, delăsător și corupt, deci nu e-n stare de nimic, dă-i cu neamțul, dă-i cu amercianul și dă-i cu austriacul, astfel încât să facă ce vor cu țara asta pe care, proștii de români nu-s în stare să o-ntrețină. Simplu, nu?

Adevărul însă e cu totul altul și dacă am înțelege acest adevăr, atunci, eu cred că am putea spera la o țară funcțională pentru nepoții noștri. Românul nu e nici hoț, nici leneș, însă și-a pierdut complet stima de sine. O stimă de sine scăzută nu vine la pachet doar cu predispoziția de a comite imoralități, ci vine la pachet și cu lipsa de idealuri, aceasta fiind rețeta perfectă de dezumanizare a omului. Și ce stimă de sine ar mai putea avea românul, dacă încontinuu lui i se spune că e hoț și leneș, din toate părțile? Ce stimă de sine să mai aibă românul, când identitatea lui de român îi este batjocorită de mai bine de 30 de ani?

„Dacă vrei să ucizi un popor, suprimă-i memoria!”. Acest citat al scriitorului Milan Kundera este nemuritor și descrie cel mai bine situația în care se găsește azi poporul român. Da: poporul român a ajuns să fie așa cum este azi, deoarece nu mai știe cine este. I-a fost suprimată memoria. Poporul român a fost ucis… Iar acest lucru e vizibil cu ochiul liber: câți dintre așa-zișii „români” mai vibrează azi când aud de Eminescu? Câți dintre cei care lucrează la Roma, mai ridică fruntea sus atunci când trec în goana tramvaiului pe lângă Columna lui Traian? Câți dintre cei care locuiesc p-aici prin zonă, când trec prin București, se opresc să mai contemple un palat brâncovenesc sau câți măcar se mai închină la vechile cruci de piatră de la întretăierea drumurilor? Tot mai puțini. Azi, acești oameni care conform buletinului se numesc „români”, sunt atât de înstrăinați de identitatea lor, încât nu schițează niciun gest de opoziție când niște nemernici (refuz să-i numesc maghiari, din respect pentru maghiarii autentici, de bună credință) instigă la separatism în Harghita și Covasna, nu schițează niciun gest atunci când CEDO îi obligă să redefinească Familia, această valoare primordială a umanității, în funcție de fanteziile și frustrările sexuale ale unor bolnavi, nu schițează niciun gest atunci când copiii lor, viitorii adulți, sunt obligați la școală să învețe istoria altor popoare, numai de dragul corectitudinii politice. Păi și să ne mai mirăm atunci când vedem că satele idilice, cocoțate pe vârfurile munților zac în uitare și-n părăsire? Să ne mai mirăm când vedem o întreagă țară părăsită și pusă pe butuci, atâta timp cât noi, cei care ne numim „români”, ne-am înstrăinat atât fizic, cât mai ales sufletește, de tot ceea ce înseamnă România?

Poporul românesc, ca oricare alt popor, are nevoie de un ideal, de un ideal mai profund și mai nobil decât supraviețuirea de pe o zi pe alta, mercedesul din fața colibei, like-urile pe tik-tok, acceptarea și validarea uniunii așa-zise „europene” sau maimuțăreala pe manele. Reînvățați-i pe copii să iubească România! Să fie daci și romani, să-l iubească pe Ștefan cel Mare, pe Avram Iancu, pe Eminescu, să iubească Munții Carpați, să iubească pridvorul casei bunicilor (să-l și reamenajeze mai târziu, dacă se poate), biserica din deal, coloanele brâncovenești, Dunărea și Marea Neagră! Să învețe să preia din virtuțile altor popoare, iar nu din depravările acestora. Să învețe să fie români în Europa, adică să știe că bunicii lor nu au suferit în temnițele comuniste pentru steluțele galbene sau pretențiile bolnave ale unor minorități bolnave, ci pentru Tricolorul Românesc.

România nu funcționează. Dar ar putea să funcționeze. Cu condiția să-i fie redată identitatea. „Suntem români și punctum!”. „De avem sau nu dreptate, Eminescu să ne judece!”

Despre Andrei Pletea

Am terminat Liceul de Arte Plastice Romulus Ladea din Cluj-Napoca la secția pictură, am terminat Facultatea de Geografie la secția Hidrologie și meteorologie, iar în prezent lucrez în domeniu ca meteorolog la Stația Meteo de pe Vârful Vlădeasa. De-asemenea, îmi dedic o mare parte din timpul liber politicii, dar și promovării României prin fotografie și video.

Sunt pasionat de istorie, literatură, munte, ciclism, alergare, fotografie, arhitectură. Sunt interesat de politică, religie, filozofie, iar ca orientare politică sunt de dreapta: naționalist.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *