Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Expoziția etnografică Zestrea Apusenilor din Vața de Jos ne readuce într-o casă tradițională de la începutul secolului XX

Expoziția etnografică „Zestrea Apusenilor” din comuna Vața de Jos transpune orice vizitator în perioada de început a secolului XX, într-o casă tradițională din Țara Zarandului.

„Printre piesele de excepție care sunt expuse aici se află și câteva care sunt reprezentative pentru portul popular specific Văii Crișurilor. Acest costum popular este unul destul de simplu, însă mai este purtat foarte rar, de bătrâni, în zile de sărbătoare sau pe scenă, în cadrul unor spectacole folclorice. Caracteristice îi sunt broderiile de o măiestrie desăvârșită, nesofisticate, cu flori, cruciulițe și benzi de culoare neagră.

Țara Zarandului reprezintă o adevărată comoară a artei populare. Obiectele necesare gospodăriei moților se regăsesc aici într-o perfectă armonie cu țesăturile lucrate atât de atent și riguros. Toate acestea pentru ca experiența celui care trece pragul Zestrei Apusenilor să fie cât mai aproape de casa tradițională a moților” arată cei de la Discover Hunedoara.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *