Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Schimb cultural remarcabil la Negreni: cultura tradițională clujeană s-a întâlnit cu cea poloneză

O seară tradițională a avut loc ieri, 5 octombrie 2023, în localitatea clujeană Negreni. Evenimentul a fost posibil datorită eforturilor Primăriei, Parohiei Ortodoxe și Școlii Gimnaziale Negreni, care și-au unit forțele pentru a crea o experiență culturală de neuitat.

Seara a fost organizată în colaborare cu grupul de tineri ai Ansamblului tradițional din Zakopane, Polonia, care numără peste 150 de membri pasionați de cântece, jocuri și tradiții.

Evenimentul a debutat la ora 17:00, la Căminul Cultural Negreni și a fost deschis cu un cuvânt de salut, transmis prin telefon de consulul onorific al României la Cracovia, domnul Ignat Timar, care a subliniat importanța schimbului cultural și a colaborării între comunități.

Au vorbit în cadrul evenimentului:

– primarul Comunei Negreni, Dorin Manea, care a evidențiat rolul acestor astfel de manifestări în consolidarea identității culturale locale;

– preotul Marian Văcariu, care a subliniat importanța tradițiilor și a comunității în viața locuitorilor din Negreni;

– doamna Adriana Irimieș, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT), care a amintit despre implicarea instituției culturale clujene în susținerea de astfel de evenimente;

– directorul Școlii Gimnaziale Negreni, prof. Florina Varadi, care a evidențiat rolul educației în promovarea tradițiilor locale.

De asemenea, reprezentanții Ansamblului din Zakopane și-au adus contribuția în discuții și au subliniat importanța schimbului cultural între cele două comunități.

Apoi, Ansamblul folcloric al orașului Zakopane, Polonia, a urcat în scenă pentru a prezenta tradițiile bogate și autentice din zona de proveniență. Membrii ansamblului au impresionat audiența prin costumele tradiționale și muzica plină de viață, descoperind frumusețea culturii poloneze.

În scenă a urcat și Grupul tradițional al sătenilor din Negreni, coordonat de prof. Florina Varadi și pr. Marian Văcariu, care și-a prezentat cu mândrie tradițiile locale, captivând publicul prezent.

Astfel, fiecare grup a avut oportunitatea de a-și prezenta jocurile specifice și obiceiurile tradiționale, creând o conexiune profundă între cele două comunități.

Un moment deosebit al serii a fost acela când membrii grupurilor au coborât de pe scenă și au mers în “Târgul de la Fechetău”, care se desfășoară în aceste zile, unde au încins un joc tradițional, aducând atmosfera satului de altădată.

Evenimentul de la Negreni, la care a luat parte și consultantul artistic sin cadrul CJCPCT Cluj, Adriana Andrei, a fost o oportunitate extraordinară de a promova schimbul cultural și de a consolida legăturile între localitatea clujeană și orașul Zakopane.

Vă reamintim că Grupul de datini și tradiții al sătenilor din Negreni a reprezentat anul trecut județul Cluj și România la Festivalul – Concurs Internaţional de folclor montan din Zakopane-Polonia.

Grupul a participat la această manifestare internațională cu sprijinul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, de unde s-a întors cu premii importante si unde au format legături culturale. Astfel, în acest sătenii din Negreni au fost invitați la cea de-a 60 ediție a Festivalului TKB- Tygodnia Kultury Beskidzkiej și a 32- a ediție internațională (Săptămâna Culturii Beskidzkiej) din Polonia, evenimente care au avut loc în perioada 28 iulie – 7 august 2023.

Grupul de datini și tradiții al sătenilor din Negreni s-a constituit în anul 2012, la îndemnul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, al regretatului etnomuzicolog Mircea Cîmpeanu. Coordonat de prof. Florina Varadi și preotul paroh Marian Vacariu, grupul prezintă obiceiurile și tradițiile localitătii la diferite festivaluri din țară și străinătate.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *