Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

(OPINIE) Voicu Ienci: Tot felul de păreriști isi dau cu presupusul despre piata imobiliara a Clujului si compara merele cu perele

Ma uit cum tot felul de păreriști isi dau cu presupusul despre piata imobiliara a Clujului si compara merele cu perele, Clujul cu Parisul si Dubaiul, cu Bucurestiul si Berlinul.

La prosteala asta, a educatilor si informatilor pe Facebook, degraba alergatori dupa fenta oricarui idiot sau rau intentionat, ce rahateste un text cu pretentii de articol de business, croieste din briceag o „analiza economica” sau produce o stire de doi bani pentru a-si face norma la cine stie ce site, e mai bine sa stai cuminte, sa nu te trezesti comentand si explicand realitatea,chiar si atunci cand o buna parte a traiului tau vine exact din acest domeniu. Ei stiu mai bine si au dreptate.

Din pacate, altii -cei care doar ating ocazional subiectul, raman cu impresii deformate de la multimea prostiilor vomitate in online de asemenea capete plate si patrate, de creierele atat de subtiri, de zici exista impotriva fizicii, in 2D, asa cum le este si rationamentul.

Astfel, un cotet insalubru de la marginea Parisului e comparat cu un apartament din Unirii, din Bucuresti, ca sa spunem ca preturile capitalei au dat pe dinafara. Un apartament din zona Pietei Mihai Viteazu sau din Parcul Rozelor in Cluj il gasesc comparat cu unul de anii ’70 din Berceni sau Rahova, ca sa reiasa ca la Cluj e mai scump ca la Bucuresti.

Un apartament din nu stiu ce orasel prafuit din Irlanda, Germania sau Italia, de marimea Aiudului sau Orastiei, e pus pe langa un penthouse din Timisoara.

Cam „analize” de genul asta se fac de catre tot felul de scremuti la ceasul defecarii de idei.

Realitatea este cu mult mai simpla si putin spectaculoasa. Rangul asezarii urbane, universitatile si afacerile prezente, trendurile macroeconomice si demografice, tendintele inflatiei si dobanzile la credite, volumul ofertei, zona si accesul la utilitatile sociale -scoala, gradinita, spital, administratie si entertainment, distantele fata de locul de munca, starea si rangul international ale regiunii si ale tarii fac diferenta si dau pretul obiectiv al pietii.

Din punctul asta de vedere, Clujul e ceva peste Timisoara, dar mult sub Bucuresti, pe care il poti compara cu Sofia, Atena sau Belgrad, poate si cu Budapesta, dar in nici un caz cu vreun oras cu peste doua milioane de locuitori din Europa de Vest.

In termeni de decenii de acum incolo, trecand peste crizele economice inerente, tendinta fireasca a preturilor in imobiliare la noi ar fi de crestere, de egalizare cu cele vestice si central-europene -asta daca mersul economiei si istoriei ne va ajuta sa mergem inainte, nu sa regresam.

Pentru 90% dintre oameni, a cumpara un apartament e un efort firesc si pe lunga durata, are o semnificatie utilitarista, de multe ori egala cu perindarea unor generatii – locuinta, sursa de venit suplimentar din inchiriere, metoda de plasament a economiilor si de protectie a lor fata de inflatie.

Intotdeauna crizele ataca pretul apartamentelor pornind de la periferie spre centru, intotdeauna casti ochii si vezi ce exista in jurul blocului unde te gandesti sa cumperi -te uiti daca iti convine si poti sa mergi pe jos la magazine cat de cat, spital sau scoala, cat de linistite sau zgomotoase sunt imprejurimile, cam ce oameni circula si cat de imbracati sunt, daca zona e cat de cat verde si curata, daca nu sunt terenuri virane in apropiere, pe care sa te trezesti cu un bloc, de se uita vecinul de peste drum la tine in pat sau in farfurie. Daca simti ca ai trai tu bine in locul ala, daca pretul chiriilor in zona e atractiv ca venit pentru ce consideri tu ca sursa si supliment pentru nivelul vietii ce ti-o doresti, cumperi. Daca nu, nu.

Intotdeauna vezi ce posibilitati de parcare sunt – nu pentru una, ci pentru doua masini, investesti daca e necesar in loc privat sau garaj al tau si nu te bazezi ca ghertoiul, ca merge sa umpli trotuarele si sa blochezi drumurile de acces, pentru ca, daca o s-o faci si vei multiplica si tu chestia asta, atractivitatea zonei va scadea simtitor.

Ce ma distreaza si mai tare e ca toate bombele de stiri – aruncate cu sudoarea fruntilor inguste in online, nu produc decat lamentari ale necajitilor cu duhul, care comenteaza te miri unde. Preturile nu scad si nu cresc dupa mintea lor, ci dupa criterii mult mai obiective, pe care de multe ori trebuie sa avem cap pe umeri ca sa le vedem.

Despre Voicu Ienci

Absolvent al Facultatii de Drept -Universitatea Babes-Bolyai (2000) si al Certificatului Profesional in Management -The Open University (U.K. 2013), Voicu Ienci este antreprenor si pasionat de istorie si politica.

Ideologic, este profund atasat conservatorismului clasic si un apropiat al viziunilor crestine pro-viata si pro-familie

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *