Tabăra speologică Cetățile Ponorului s-a desfășurat și în 2023 în Glăvoi

foto: Speo Cristal
În perioada 20-24 septembrie 2023 s-a desfășurat în Glăvoi (La Grajduri) – Parcul Natural Apuseni – 𝐓𝐚𝐛𝐚𝐫𝐚 𝐒𝐩𝐞𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐜𝐚 𝐂𝐞𝐭𝐚𝐭𝐢𝐥𝐞 𝐏𝐨𝐧𝐨𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝟐𝟎𝟐𝟑, organizată de Clubul de Speologie CRISTAL Oradea (Speo Cristal) și Clubul de Speologie SPEODAVA Ștei (Clubul de Speologie Speodava) cu susținere importantă din partea Asociației Romane de Educație Speologica(ARES – Asociaţia Română de Educaţie Speologică).
„Evenimentul a avut susținerea Federației Române de Speologie (Federatia Romana de Speologie) și a fost organizat în parteneriat cu Administrația Parcului Natural Apuseni.
Activitățile s-au derulat cu suportul oferit din partea Alpin Expe Mountain Shop, speologie.org și Absolut Explorer, susținători obișnuiți al activităților speologice
Un sprijin esențial a fost oferit de Salvamont Salvaspeo Bihor, care sunt alături de noi intotdeauna, in activitățile speologice!
Au participat peste 40 de speologi de la asociații speologie din tara: Clubul de Speologie Cristal Oradea. Clubul de Speologie Speodava Ștei, ARES, Clubul de Speologie MONTANA – Baia Mare, Asociatia Speologica Focul Viu București, Hades Ploiești, Omega Cluj-Napoca).
În cele trei zile ale taberei s-au efectuat ture de explorare, amenajare/echipare și ture de prospectare.
- La intrarea din Sala Taberei spre activ a fost amenajată o mână curentă de 50 m cu scoabe. Echiparea ei s-a făcut de către Anamaria Manta Manta Anamaria (ARES) și Cătălin Rus-Herdea R.h. Catalin (Clubul de Speologie Speodava Ștei), cu suportul participanților din tabără, și cu contribuție ARES / CRISTAL. În acest moment, aceasta facilitează trecerea primei săritori fără a necesita neopren, în condiții de apă normală.
- În zona Podului lui Racoviță (Lacul III), Vlad Ciulea Vlad Ciulea (Clubul de Speologie Speodava Ștei) a început un proiect de escaladă, cu sprijin din partea unei echipe de la Focul Viu. Timp de 3 zile s-a reusit explorarea a 30 m de galerii noi cu potențial de continuare, una dintre galerii terminându-se cu scurgeri parietale. Scopul cățărării încă nefinalizate este acela de a ajunge la o brână spălată cu curs de apa, care posibil duce la o galerie ce are intrarea perpendiculara pe galeria principală. In zona Podul lui Racoviță s-a realizat și o scară cu trepte zincate pentru evitarea lacului II. Proiectul va continua.
- Pe Galeria Cascadelor (zona Sala Taberei), echipa de la Montana Baia Mare a forțat un terminus într-o galerie ascendentă, reușind descoperirea unei săli de cca 10 m. Proiectul continuă.
- O echipă a CS Cristal Oradea (Razvan Dumbrava, Alice Nemes, Gal Daniel, Mark Herman) a forțat după 20 de ani trecerea Lacului Final de pe activ (Lacul Morții), urcând pe echipările din 2002 (realizate de Tudor Marin și Felix Papiu) cca. 55 m… După aceasta, a fost cățărat în continuare o verticală cu concrețiuni (încă cca 20 m) care nu mai era echipată, ajungându-se la o mică sală cu cristale, cu o panorama printr-o ”fereastră” spre un alt spațiu de 22 m x 5 m, cu o adâncime de peste 20 m… A fost topografiată toată aceasta zonă și s-au refăcut echipările, urmând a se reveni pentru verificarea în detaliu a ultimei săli.
- S-a prospectat la exterior zona aproape în fiecare zi, descoperindu-se cel puțin cinci puncte de interes, care vor fi verificate în următoarea perioadă.
- Au fost culese mai multe detalii (topografie) din zona de intrare a peșterii, pentru finalizarea hărții actualizate a Cetăților Ponorului (2018 – 2023).
Considerăm că rezultatele taberei sunt foarte bune și sperăm ca această tabără să se deruleze an de an, sistemul carstic al Cetăților ponorului având un potențial enorm de dezvoltare…
De asemenea, tragem un semnal de alarmă cu privire la calitatea apei din carstul Munților Apuseni. Apa ajunge la Lacul Morții (Sifonul Final al Cetăților Ponorului, la cca 2 km de la intrare) foarte foarte poluată și murdară, mergând mai departe către Izbucul Galbenei și spre comunitățile locale într-o stare de poluare alarmantă… Sperăm să se conștientizeze faptul că în carst apele nu se curăță și poluanții rămân în apă chiar dacă aceasta ”iese” din subteran!
Încercăm să mai revenim și cu alte informații, poze și filmulețe cât de curând… Mulțumim tuturor pentru disponibilitate, efort și dedicare! Mulțumim Cornelu’s Mol pentru găzduire!” au anunțat cei de la Speo Cristal.



