Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

USR a pus Clujul pe harta producției europene de semiconductori

Oana Murariu președinta USR Cluj și Cristian Ghinea, coordonatorul PNRR și al politicilor publice din USR, au vorbit despre „trenul cu bani” din PNRR care vine spre Cluj, într-o conferință susținută, astăzi, la Cluj Napoca.

Cristian Ghinea, fostul ministru USR al Proiectelor și Investițiilor Europene, se află zilele acestea în Transilvania într-un tur pentru lansarea cărții sale ˝Cine a făcut România. Răscrucile noastre˝, publicată recent la editura Humanitas. PNRR este o parte a acestui proiect istoric de modernizare rapidă a României, a spus Cristian Ghinea.

Proiecte mari, precum metroul, modernizarea și electrificarea liniei de cale ferată Cluj-Napoca – Episcopia Bihorului, dar și celelalte proiecte, reabilitarea energetică a clădirilor – rezidențiale, școli și instituții publice, construirea unei școli și creșe în Borhanci, amenajare parc Observatorului, achiziție autobuze electrice și stații de încărcare, digitalizarea spitalului municipal, construcția de noi spitale și dotarea cabinetelor medicilor de familie, programele anti-abandon școlar, toate acestea, ÎMPREUNĂ, duc la o dezvoltare a Cluj-Napoca și a întregului județ. „În baza monitorizării realizate de departamentul de politici publice din USR Cluj, condus de George Trif, 1,5 miliarde de euro ar trebui să ajungă de la Cluj”, a declarat Oana Murariu. Ea i-a răspuns lui Emil Boc care acuză frecvent USR că nu a pus niciun șurub în Cluj Napoca.

Cristian Ghinea: A fost decizia mea, o decizie îndrăzneață, de a include România în proiectul european privind semiconductorii, cu bani din PNRR.

Cristian Ghinea a salutat două proiecte ale căror linii de finanțare le-a introdus personal în PNRR.

Bosch, care are un centrul de cercetare – dezvoltare din Cluj, unde se va derula în pricipal proiectul, împreună cu Continental și NXP sunt cele trei companii alese de Comisia Europeană pentru a primi finanțare din PNRR pentru a dezvolta microelectronica în România, respectiv pentru cercetarea și producția de cipuri/semiconductori cu un buget total 420 de milioane de euro.

Universitatea Tehnică Cluj Napoca este partener în proiectul cu Bosch. A fost decizia mea, o decizie îndrăzneață, de a include România în proiectul european privind semiconductorii, cu bani din PNRR. România refuzase anterior să participe la această încercare a Comisiei Europene de a localiza pe continent producția de cipuri. Este încercarea UE de a concura cu China și cu SUA în noua revoluție economică.

Guvernele României conduse de PSD și PNL fac industrializare pe gură. Fel de fel de bazaconii vorbesc, fac și dreg. Eu nu am încredere în politicile de industrializare făcute de politicienii vechi˝, a declarat Cristian Ghinea.

Fostul ministru USR al MIPE l-a întrebat pe Emil Boc: „Cu cine modernizați Clujul și România, cu Bode, care vroia să cumpărăm corvete prin PNRR, și cu Hellvig. Sau vă alăturați coaliției modernizării și USR, sau rămâneți cu coaliția anti-modernizare, cu PSD”. cel de-al doilea proiect este crearea unui consorțiu pentru învățământ dual la Cluj Napoca, astfel încât liceele industriale să aibă o bază tehnică solidă pentru educație.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *