Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Tuhuț: Dezvoltarea satelor trebuie să devină o prioritate națională

Președintele PSD Alba, deputatul Radu Tuhuț, consideră că dezvoltarea satelor trebuie să devină o prioritate națională.

„În ultimele decenii, România a fost martora unei tendințe alarmante: depopularea satelor. Mulți tineri aleg să părăsească mediul rural în favoarea orașelor, în căutarea unor oportunități mai bune de muncă și de trai. Această migrație masivă a dus la un declin rapid al comunităților rurale, având consecințe profunde asupra tradițiilor, obiceiurilor și valorilor noastre.

Satele din România au fost neglijate în favoarea dezvoltării orașelor. Depopularea a devenit o realitate alarmantă, iar comunitățile rurale se confruntă cu multiple provocări. Pentru a revitaliza viața de la țară, este nevoie de investiții masive în diferite domenii.

  • Educația este un pilon fundamental al dezvoltării durabile a satelor. Școlile rurale trebuie modernizate și dotate corespunzător, astfel încât copiii să aibă acces la o educație de calitate. De asemenea, este nevoie de programe speciale pentru atragerea și menținerea cadrelor didactice competente în mediul rural.
  • Sănătatea este un alt aspect crucial. Centrele medicale din sate trebuie să fie echipate cu aparatură modernă și personal medical bine pregătit. Accesul la servicii de sănătate trebuie să fie facil, astfel încât locuitorii să nu fie nevoiți să se deplaseze în orașe pentru a primi îngrijire medicală.
  • Infrastructura rutieră este esențială pentru conectarea satelor la rețeaua națională de transport. Drumurile rurale trebuie modernizate și întreținute în mod constant, pentru a facilita accesul la servicii și pentru a stimula dezvoltarea economică. De asemenea, este necesară extinderea rețelelor de apă și canalizare în zonele rurale, pentru a asigura condiții de trai decente.
  • Sportul și turismul au un potențial imens în satele noastre. Investițiile în infrastructura sportivă și promovarea turistică a zonelor rurale pot atrage turiști și pot crea noi oportunități de afaceri pentru localnici. Prin dezvoltarea turismului rural, satele pot deveni destinații atractive pentru cei care doresc să se bucure de frumusețea naturii și de autenticitatea vieții de la țară.

Pentru a realiza aceste investiții și pentru a accesa fondurile europene disponibile, comunitățile rurale au nevoie de sprijin și consultanță din partea experților. Este necesară implicarea Guvernului, consiliilor județene și autorităților locale în elaborarea unei strategii naționale de dezvoltare a satelor. Aceasta ar trebui să includă măsuri concrete pentru atragerea investițiilor, simplificarea birocrației și crearea unui mediu favorabil pentru antreprenoriatul rural.

Reînvierea vieții de la țară nu este doar o responsabilitate a autorităților, ci și a noastră, a tuturor. Încurajarea consumului de produse locale și susținerea micilor producători agricoli poate contribui la revitalizarea economiei rurale și la menținerea tradițiilor și obiceiurilor noastre. De asemenea, la fel de important este sprijinirea turismului rural, a obiceiurilor și tradițiilor din satele românești” a anunțat Tuhuț.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *