Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

O țară vecină cu România are același nume de monedă cu noi: Leul!

Mulți români au fost în vacanță pe litoralul bulgăresc și au folosit moneda vecinilor: „leva”. Aceasta este de fapt forma la plural a cuvântului „lev”, care înseamnă… leu! Cuvântul vine din bulgara veche, iar leul ca animal a devenit simbolul oficial al țării după câștigarea independenței față de Imperiul Otoman. Lev-ul bulgăresc nu se împarte însă în 100 de bani, ca cel românesc, ci în 100 de „stotinka”.

Banca Națională a Bulgariei a fost înființată în 1879, iar 2 ani mai târziu LEV a devenit moneda oficială a Bulgariei. Simbolul este BGN, care vine de la „Bulgarian New Lev”. Povestea este similară cu trecerea leulul românesc de la ROL la RON: vechiul simbol era BGL, dar după intrarea țării în incapacitate de plată, a avut loc o reformă monetară care a dus la apariția noilor bani în 1999.

Tot atunci, moneda bulgărească a fost legată mai întâi de marca germană și apoi de euro (rata fiind de aproximativ 1 EUR = 2 BGN), ceea ce a dus la o stabilitate destul de mare a valutei vecinilor noștri, lucru care a ajutat economia și turismul. În prezent, 1 lev valorează aproximativ 2,5 lei. Bulgaria intenționa să treacă la euro din 1 ianuarie 2024, dar obiectivul a fost amânat cu un an.

Cursul de schimb fără mari flucutații al monedei și prețurile relativ mici fac din Bulgaria o destinație preferată pentru mulți turiști din Europa și din România. În 2023, se estimează că țara va fi vizitată de peste 13 milioane de turiști, deși are o populație de sub 7 milioane de locuitori. Peste 1 milion dintre acești călători vin din țara noastră. Românii apreciază plajele bulgărești de la Marea Neagră, cu nisip fin, prețuri decente, mâncare bună și servicii de calitate. În același timp însă, au început să fie frecventate și stațiunile de la munte, unde se poate practica skiul și alte sporturi de iarnă.

Românii consideră Bulgaria o destinație bună ca raport calitate/preț: chiar dacă nu se ridică la pretențiile Greciei, Turciei sau a altor state de la Marea Mediterană, litoralul vecinilor din sud este considerat aproape unanim ca fiind peste cel românesc, astfel că în multe stațiuni bulgare se vorbește româna în cursul verii, multe restaurante și hoteluri având chiar meniuri și informații în limba română.

Pentru majoritatea turiștilor, siguranța este un lucru foarte important când merg în vacanță. Pentru a evita surprizele neplăcute, este recomandabil să avem o asigurare. Data viitoare când vrem să cheltuim monede Bulgaria în concediu, putem sta liniștiți dacă suntem protejați de AXA Partners.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *