Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Care este istoria cetății Sarmizegetusa Regia?

Sarmizegetusa Regia este o cetate antică situata în Munții Orăștiei și a fost centrul politic și religios al regatului dac între aproximativ 80 î.Hr. și 106 d.Hr. Cetatea a fost construită într-o poziție strategică pe culmile montane pentru a asigura apărarea împotriva invaziei romane și a altor inamici.

Istoria cetății Sarmizegetusa Regia este strâns legată de istoria dacilor și a conflictelor lor cu Imperiul Roman. De-a lungul secolelor, dacii au fost supuși la presiuni și invazii din partea romanilor. Cetatea a fost în cele din urmă cucerită și distrusă de către împăratul Traian în 106 d.Hr., în cadrul campaniei romane de cucerire a Daciei.

Cetatea Sarmizegetusa Regia era bine fortificată, cu ziduri groase de piatră și un sistem de fortificații care includea bastioane și turnuri de observație. De asemenea, avea temple, palate și sanctuare religioase, precum și un complex de apărare subteran. Cel mai impresionant element al cetății era Sanctuarul Mare, un loc sacru dedicat zeului suprem al dacilor, Zamolxis.

Din păcate, multe dintre structurile din cetate au fost distruse de-a lungul timpului, inclusiv de către romani după cucerirea Daciei. Cu toate acestea, unele ruine ale cetății și ale sanctuarelor sale încă pot fi vizitate astăzi și sunt considerate un sit istoric important și un simbol al istoriei și culturii dace.

Sarmizegetusa Regia este, de asemenea, parte a unui ansamblu mai larg de cetăți și fortificații dacice din Munții Orăștiei, care au fost înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO în 1999 sub numele de „Cetățile dacice din Munții Orăștiei”. Aceste cetăți au o mare valoare arheologică și istorică și reprezintă o mărturie a perioadei dacice și a conflictelor cu Imperiul Roman.

Mai multe detalii puteți afla vizitând direct acest obiectiv turistic. În lunile octombrie și noiembrie situl istoric de la Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia poate fi vizitat în intervalul orar 09:00 – 18:00, iar în octombrie, noiembrie și decembrie monumentul este închis în fiecare zi de luni.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *