Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Cine sunt cu adevărat secuii și cum au ajuns la granița Transilvaniei cu Moldova? Și în Apuseni au ajuns!

Secuii, în maghiară székelyek, sunt un grup etnografic atașat culturii maghiare din România din județele Covasna, Harghita și în arealul central și sud-estic al județului Mureș. Se mai autodefinesc ca secui și locuitorii de limbă maghiară din câteva sate ale județelor Alba (Rîmetea – Apuseni) și Cluj (Izvorul Crișului, Sâncraiu) ambelele din fostul Scaun Secuiesc al Arieșului și din județele Sibiu și Brașov.

Secuii vorbesc un dialect maghiar cu numeroase arhaisme și regionalisme. Nucleul ariei lor de locuire este regiunea din sud-estul Transilvaniei cunoscută îndeobște ca Ținutul Secuiesc (în maghiară Székelyföld, în germană Szeklerland, în latină Terra Siculorum, în engleză Szekely Land) sau Secuime.

Cine sunt cu adevărat secuii și cum au ajuns la granița Transilvaniei cu Moldova?

„Adesea este pusă întrebarea dacă secuii sunt unguri sau nu. După cum am arătat la început, din punct de vedere al originii este discutabilă apartenenţa lor la poporul vechi maghiar. Mai plauzibilă este teoria originii secuilor în resturi de triburi aciuate pe lângă maghiari în perioada migraţiei. Obiceiul de a lupta în avangardă, respectiv în ariergardă, scrierea runică, darea boului şi tradiţia originii hunice sunt tot atâtea indicii ale originii, cel puţin a unei părţi a secuilor, în triburi turcice. Însă nu trebuie exclusă nici componenta maghiară, deoarece iniţial cuvântul secui acoperea o stare socială şi militară, nu avea o conotaţie etnică. Ţinând cont că în momentul colonizării în Transilvania secuii vorbeau doar limba maghiară, trebuie acceptată o oarecare componentă maghiară, care s-a amestecat cu restul, altfel este greu de explicat practica limbii vorbite. Din perspectivă lingvistică, secuii sunt de origine maghiară.

Secuii s-au individualizat ca un grup etnic diferit de-a lungul epocii medievale. Raportarea lor la ceilalţi locuitori ai Transilvaniei sau ai regatului, precum şi raportarea celorlalţi la ei au transformat sensul cuvântului secui din unul socio-militar în unul etnic. Toate izvoarele atestă utilizarea exclusivă a limbii maghiare, ceea ce a avut un rol esenţial în adoptarea în timp a unei conştiinţe şi identităţi maghiare.

Desigur că despre o conştiinţă naţională maghiară putem vorbi doar în epoca modernă. A existat însă o conştiinţă a identităţii de grup, în sensul că secuii au conştientizat că în raport cu ceilalţi au un statut aparte, privilegiat. Astfel se explică şi succesul teoriei originii hunice printre secui, care atestă şi conştiinţa unei alte origini decât cea a ungurilor” arată jurnaliștii de la adevarul.ro

Mai multe despre acest subiect puteți citi aici – Istoria secuilor – adevăr şi manipulare: de la realităţile medievale la jocurile de cuvinte de azi: autonomie, autoguvernare, independenţă

Mai multe despre secuii din Apuseni puteți citi aici – Maghiarii în Apuseni: Populaţia secuiască din Trascău locuieşte în Rimetea (Torockó) şi Colţeşti (Torockószentgyörgy)

1 thought on “Cine sunt cu adevărat secuii și cum au ajuns la granița Transilvaniei cu Moldova? Și în Apuseni au ajuns!

  1. Ati auzit de ,,HUNI ” Va dati cu parerea dar nu cunoasteti Mitul cu nasterea celor doua popoare Ungurii si Hunii pentru ca atunci ati sti ca Ungurii si Hunii setrag din Sciti au rapit fetele regelui Balear si din semintia lor se trag cele doua popoare .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *