Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Prima reparație majoră la turnul și șindrila bisericii de lemn din Roșia Nouă, după mai bine de 150 de ani

Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, a anunțat prima reparație majoră la turnul și șindrila bisericii de lemn din Roșia Nouă, după mai bine de 150 de ani.

„După schimbarea acoperișului în anul 1867, în 2023 Consiliul Județean Arad a făcut prima reparație majoră la turnul și șindrila bisericii de lemn din Roșia Nouă! Biserica reparată anul acesta cu finanțarea Consiliului Județean a fost construită în anul 1808 și poartă hramul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie izvorătorul de mir.

Am alocat banii pentru refacerea turnului, dar ar fi necesară și restaurarea picturii interioare superbe, care s-ar ridica la milioane de euro. Pictura bisericii ortodoxe a fost finalizată în anul 1820 de către pictorul Nicolae din Lupșa Mare. În naosul bisericii, pictorul Nicolae din Lupșa Mare a zugrăvit Ciclul Patimilor iar în absida altarului a fost pictată jertfa lui Avraam, Sf. Troiță și friza patriarhilor. Icoanele împărătești au fost pictate cu o decorațiune în ipsos și datează din secolul XVIII-lea” a anunțat Iustin Cionca.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *