Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Care este diferența dintre Sarmizegetusa Regia și Ulpia Traiana Sarmizegetusa?

Sarmizegetusa Regia și Ulpia Traiana Sarmizegetusa sunt două situri istorice importante din România care au jucat roluri semnificative în istoria Daciei și a romanizării acestei regiuni. Diferența principală dintre cele două este perioada și rolul istoric pe care le-au avut:

Sarmizegetusa Regia:

  • Sarmizegetusa Regia a fost capitala regatului dac condus de regele Decebal înainte de cucerirea romană a Daciei.
  • Acest oraș antic era situat în Munții Orăștiei, în actualul județ Hunedoara din România.
  • Sarmizegetusa Regia a fost un important centru politic și religios al dacilor și avea o structură urbană bine dezvoltată, inclusiv ziduri defensive, temple și palate.
  • După cucerirea romană a Daciei sub împăratul Traian, Sarmizegetusa Regia a fost distrusă într-un proces de romanizare și a fost înlocuită de Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

Ulpia Traiana Sarmizegetusa:

  • Ulpia Traiana Sarmizegetusa a fost fondată de împăratul Traian în anul 106 d.Hr. ca capitală a provinciei romane Dacia.
  • Acest oraș roman a fost construit în apropierea sitului dacic Sarmizegetusa Regia, dar nu pe același amplasament. Numele său a fost dat în onoarea împăratului Traian.
  • Ulpia Traiana Sarmizegetusa a devenit centrul administrativ, cultural și economic al provinciei Dacia Romană.
  • Orașul a inclus forumuri, temple, băi publice, amfiteatre și alte construcții tipice ale orașelor romane.
  • Ulpia Traiana Sarmizegetusa a prosperat ca oraș roman, dar a fost abandonată în secolul al III-lea în urma retragerii romanilor din Dacia.

În concluzie, Sarmizegetusa Regia a fost capitala dacică, în timp ce Ulpia Traiana Sarmizegetusa a fost capitala romană din Dacia, iar diferența principală constă în funcția și perioada istorică în care au existat.

Mai multe lucruri interesante puteți afla vizitând direct aceste obiective turistice. În lunile octombrie și noiembrie situl istoric de la Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia poate fi vizitat în intervalul orar 09:00 – 18:00, iar în octombrie, noiembrie și decembrie monumentul este închis în fiecare zi de luni.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *