Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Castelul Kendeffy, unul dintre cele mai frumoase din Transilvania, contruit de o familie de cumani

foto: wiikipedia - Țetcu Mircea Rareș

Castelul Kendeffy se află în localitatea Sântămăria Orlea din județul Hunedoara. A fost construit de către familia Kendeffy în 1782, o familie de nobili foarte bogați la acea vreme, care aveau nevoie de o reședință în Țara Hațegului. Edificiul a fost naționalizat în 1946 de către comuniști, iar din anul 1982 castelul a fost preluat de către administrația județeană Hunedoara și transformat în hotel.

Familia Kendeffy este de origine cumană, prima mențiune documentară a familiei datând din secolul al XIII-lea. În secolul al XIV-lea, familia dobândește privilegii artistocratice; în anul 1462 Matei Corvin acordă astfel de privilegii fraților Kendeffy. Familia Kendeffy ajunge în rândul celor mai înstărite și influente familii din Comitatul Hunedoarei. În secolul al XVIII-lea, familia avea în proprietate trei castele. Castelul din Sântămăria-Orlea a fost construit în stil gotic, tot în secolul al XVIII-lea, de către contele Elek Kendeffy, pe locul fostului conac. La începutul secolului al XIX-lea, clădirea s-a extins, i s-a adăugat un manej, iar în a doua parte a acestui secol, Árpád Kendeffy îl transformă în stil neogotic. Transformarea a fost opera arhitectului József Schulz și a restauratorului și decoratorului Ferenc Storno[3].

A fost naționalizat în anul 1948, iar în anii 1960 s-au organizat tabere de vară în parcul castelului. În anii 1980 castelul a fost transformat în hotel.

foto – wikipedia: Țetcu Mircea Rareș 
foto – wikipedia: Țetcu Mircea Rareș 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *