Castelul Nopcsa din Zam, folosit ca refugiu în timpul revoluției de la 1848–1849

sursă foto: Țetcu Mircea Rareș / ro.wikipedia.org
Castelul Nopcsa este un ansamblu de monumente istorice aflat pe teritoriul satului Zam, comuna Zam, județul Hunedoara.
László Nopcsa (1794-1884) a fost un mare proprietar de domenii, din Transilvania, el având în posesie, pe lângă domeniile din General Berthelot, Săcel și Zam, și numeroase sate. După moartea unchiului său, în 1833 a devenit comite suprem al Comitatului Hunedoara. În luna aprilie a anului 1848, a fost nevoit să renunțe la funcția lui și s-a retras pe domeniul din Zam. Castelul a fost folosit ca refugiu de Nopcsa în timpul revoluției de la 1848–1849. Baronul a avut un rol important în timpul revoluției, fiind prezent la Adunarea de pe Câmpul Libertății de la Blaj, alături de conducătorii români, unde a fost ales vicepreședinte al delegației române, ce urma să prezinte la curtea împărătească de la Viena revendicările românilor din Ardeal. În urma acestui eveniment a intrat în dizgrația nobililor maghiari.
La data de 3 noiembrie 1848, revoluționarii maghiari au atacat localitatea Zam, unde erau staționați soldații români din Orlat, sediul regimentului care păzea granița Transilvaniei cu Țara Românească. Revoluționarii maghiari au devastat castelul din Zam, apoi, la data de 2 decembrie s-au întors și l-au demolat. Nopcsa s-a retras din viața publică și a trăit încă zeci de ani pe domeniile sale din Deva, Hațeg și din zona rurală.
Castelul a stat în ruine timp de trei decenii, până când, în 1879, noul proprietar, avocatul vienez Lekisch, l-a refăcut. Ultimul proprietar al castelului a fost contele Mihály Csernovics, un nobil din Banat, care, conform descrierilor, a adus în parcul castelului numeroase plante exotice. Csernovics a acumulat foarte multe datorii, astfel încât castelul a fost confiscat și a ajuns în cele din urmă în proprietatea statului român.
În prezent, în clădirea castelului funcționează Spitalul de Psihiatrie Zam.