Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

„Povestea frunzei”, prezentată elevilor de la Școala Gimnazială Măguri-Răcătău

Elevii Școlii Gimnaziale Măguri-Răcătău vor descoperi 𝗹𝘂𝗻𝗶, 𝟮𝟯 𝗼𝗰𝘁𝗼𝗺𝗯𝗿𝗶𝗲 𝟮𝟬𝟮𝟯, „povestea frunzei”, spusă de clujeanul Nucu Pandrea, devenit renumit datorită concertelor sale la frunză, pe care le-a oferit atât publicului clujean, cât celui național sau internațional.

„Frunza lui: sunet pur, precum îi este sufletul. Nucu Pandrea şi-a ales FRUNZA ca mod de exprimare în sunet al sufletului său nobil. Are în frunza lui vocea pădurii, a codrilor adunaţi laolaltă. Mare a fost Marin Chisăr în tot ce zicea, în tot ce cânta, dar Nucu este uriaş în puritatea şi acordajul frunzei lui cu sufletul şi cu tonalitatea majoră a pământului”, scria în 2012 Gheorghe Zamfir despre Nucu Pandrea, pe albumul „Cântecul frunzei, editat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

Întâlnirea tinerilor cu invitatul special va avea loc de la ora 12:00, în Sala Media a Bibiotecii Județene ,,Octavian Goga” din Cluj-Napoca. Manifestarea, intitulată „Tradiții clujene în rândul elevilor – Povestea frunzei” face parte din programul ,,Educație prin cultură”, derulat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT Cluj), instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj.

În debutul evenimentului, elevii vor viziona filmul documentar-etnografic ,,Fierarul din Măguri”, ce prezintă viața și activitatea fierarului Simion Drînda din satul clujean Măguri, comuna Măguri-Răcătău, un meșter care a practicat fierăritul întreaga sa viață, fiind zeci de ani principalul căuaci pe raza celei mai întinse comune clujene. Simionu Florii, așa cum este cunoscut în zonă, are 72 de ani și provine dintr-o familie de fierari, tatăl și bunicul patern practicând aceeași meserie. A fost desemnat în anul 2023 Tezaur Uman Viu, titlu acordat de Ministerul Culturii.

După acest moment, cântărețul la frunză va relata participanților povestea frunzei căreia îi dă glas, într-un mod special, care, cu siguranță, va trezi interesul acestora și le va capta atenția și interesul. Nu vor lipsi nici exemplificările practice, interpretând la frunză cântece doinite, balade și cântece propriu-zise din zonele folclorice ale județului Cluj și nu numai.

Totodată, elevii se vor bucura de o miniexpoziție ce prezintă materiale audio-video și editoriale din arhiva CJCPCT Cluj.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *