Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Emil Popa acuză: Statuia Vânătorului de munte din Beiuș a fost schilodită

Consilierul USR Beiuș, Emil Popa, acuză: Statuia Vânătorului de munte din Beiuș a fost schilodită!

<<În 2013, niște băieți harnici au spălat cu apă sub presiune operele lui Brâncuși, ”Masa tăcerii” și ”Poarta sărutului”, să le facă chipurile mai frumoase. A fost mare scandal atunci. Deși, din păcate, la Beiuș nu avem opere ale ilustrului artist, avem totuși niște monumente de care trebuie să avem grijă. Azi, istoria de acum 10 ani se repetă. Statuia Vânătorului de munte, aflată pe esplanada de pe Aleea Moților, a fost efectiv despuiată azi sub presiunea jeturilor de apă cu presiune după ce a fost supusă exact aceluiași procedeu total nepotrivit pentru curățarea unor monumente din piatră care le afectează grav. Și asta nu e nimic, Primăria Beiuș s-a și lăudat cu isprava pe Facebook, până mai spre seară când au aflat că de fapt au făcut o boacănă folosind acest procedeu și au șters postarea să nu rămână pozele ca dovadă, deși e vizibil pe monument răul făcut.

Dar toată povestea nu începe aici. Acum un an, am ridicat problema că, odată cu modernizarea parcului central și a zonei pietonale de pe Aleea Moților, ar fi potrivit să se restaureze și monumentele aflate aici. Ideea a fost acceptată și, fiindcă cunosc mai mulți artiști locali, m-am interesat de un specialist și am facilitat o întâlnire a conducerii Primăriei cu un restaurator care ulterior a și venit cu o ofertă. Dar pentru că astfel de intervenții necesită migală și multă muncă, și costurile sunt pe măsură. Primăria s-a zgârcit și a renunțat la restaurare, dar s-a gândit că ce-ar fi să le spele totuși că doar ce se poate întâmpla.

Ei bine, se știe din bătrâni că ”leneșul mai mult aleargă și scumpul mai mult cheltuiește”, așa că pe lângă faptul că s-au plătit 22.000 lei pentru spălare, acum din banii beiușenilor se va plăti și o amendă și va trebui făcută și restaurarea care probabil va fi și mai scumpă în condițiile în care bucăți din statuie erau pe jos după intervenția de azi. Dar cum nu contează că avem 2 instituții, o școală și un spital care poartă numele aceluiași episcop, dar sunt scrise diferit, la fel nu contează pentru ei nici distrugerea unui monument. Trist în Beiuș!>> arată consilierul USR Beiuș, Emil Popa.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *