Laurențiu Nistor și Florin Cazacu au participat la evenimentul „Omagiu lui Crișan”

Laurențiu Nistor și Florin Cazacu au participat la evenimentul „Omagiu lui Crișan”, răspunzând ca în fiecare an, pozitiv, invitației colegului lor Ioan Faur, primarul comunei Ribița.
Alături de Laurențiu Nistor și Florin Cazacu au mai fost prezenți Costel Avram – administratorul județului Hunedoara și consilierii locali din Brad – Benea Adrian Marius și Călin Dineș.
Cine a fost eroul Gheorghe Crișan și unde se organizează, an de an, evenimentul „Omagiu lui Crișan”
S-a născut în anul 1733 în localitatea Vaca (astăzi satul Crișan, comuna Ribița, județul Hunedoara) şi a fost fiul lui Petru Golda şi a fiicei preotului Giurgiu din satul Bulzeşti.
A fost unul dintre conducătorii răscoalei țăranilor români din 1784 din Transilvania, conducând țăranii din Zarand, apoi din Câmpeni, Abrud și Cricău. Au luptat împotriva trupelor austriece, însă superioritatea forței militare austriece a suprimat răscoala. Crișan a fost prins pe 30 ianuarie 1785 și închis la Alba Iulia, urmând a fi judecat și condamnat la moarte. S-a sinucis în celula sa pe 13 februarie 1785, sugrumându-se cu curelele de la opinci.
Casa memorială Crișan a fost reconstruită în anul 1979, după o fotografie publicată de către istoricul Ioan Lupaș în anul 1934. Clădirea are aspectul unei case țărănești din secolul al XVIII-lea.
Respectând arhitectura specifică a începutului de secol XVIII, clădirea are fundația din piatră, iar cele două camere și cămara sunt din bârne de lemn. Casa fiind acoperită cu șindrilă.
