Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Zeci de membri AUR l-au onorat pe eroul Crișan în Ribița: Este un eveniment de suflet pentru toți românii

Astăzi, 22 octombrie, în comuna hunedoreană Ribiţa, a fost omagiat eroul Crișan, eveniment menit să aducă an de an în atenţie personalitatea şi jertja unuia dintre conducătorii Răscoalei de la 1784, Gheorghe Crişan.

Manifestarea culturală a fost organizată la Casa Memorială Crișan, din comuna Ribița sat Crișan. Manifestarea a cuprins o slujbă religioasă de pomenire, o evocare istorică și un spectacol folcloric.

La eveniment, cea mai consistentă forță politică a fost cea a naționaliștilor, cei de la AUR Hunedoara participând într-un număr considerabil 30-40 participanți: „Este un eveniment de suflet, menit să readucă în atenţie personalitatea istorică şi jertfa acestui erou zărăndean, pe numele său real Marcu Giurgiu. Gheorghe Crişan a fost eroul mai puţin cunoscut al Răscoalei Țărăneşti din Munţii Apuseni, din anul 1784. A fost prins tot prin trădare şi s-a spânzurat în celula de la Alba Iulia.

Noi, Alianța pentru Unirea Românilor – Hunedoara am fost prezenți în comuna Ribița, la Casa Memorială Crișan pentru a-i aduce un omagiu acestui mare erou al nostru”.

Cine a fost Crișan?

Gheorghe Crișan (Marcu Giurgiu, sau Crișan) (n. 1733 – d. 13 februarie 1785), a fost, împreună cu Horea și Cloșca, un conducător al răscoalei din Transilvania din 1784.

S-a născut în 1733 în localitatea Vaca, azi satul Crișan, comuna Ribița, județul Hunedoara. A comandat acțiunile țăranilor răsculați din Zarand, activând apoi la Câmpeni, Abrud și Cricău. Din tabăra sa a pornit, în numele lui Horea, ultimatumul țăranilor (11 noiembrie 1784) ce au luptat apoi împotriva trupelor austriece în Zarand, la Brad și la Hălmagiu. După reprimarea răscoalei, a fost prins (30 ianuarie 1785) și închis la Alba Iulia, unde s-a sinucis, sugrumându-se cu curelele de la opinci (13 februarie 1785).

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *