Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Cheile Întregalde, ținut înalt de calcare ce atinge albastrul cerului, un tărâm al florii de colț

captură video: konyicska geza

Cheile Întregalde este o arie protejată de intres național, situată în vestul Transilvaniei, pe teritoriul județului Alba. Aria naturală se află în partea central-estică a Munților Trascău (1139 m.), pe teritoriul administrativ al comunei Întregalde, satul Modolești și este străbătută de drumul județean DJ107K, Galda de Sus – Mogoș.

„Rezervaţia naturală Cheile Întregalde se întinde pe o lungime de 800 m şi prezintă două mari vârfuri calcaroase, adică Plaiul (1.174 m, în partea nordică) şi Pleşa Caprei (1.139 m, în partea sudică). Ambele sunt resturi ale unui vechi platou, în care apa Gălzii a săpat această trecătoare gigantică, specifică reliefului carstic al Apusenilor.

Un alt aspect remarcabil, cu privire la Cheile Întregalde, este că aici puteți găsi floarea de colț. Remarcabil, fiindcă altitudinea e foarte joasă (500 – 800 m), adică ceva cu totul neobișnuit în Carpați. La fel se întâmplă și în Cheile Rîmețului, aflate la nord de Cheile Întregalde” descriu Cheile Întregalde cei de la viziteazaalbaiulia.ro

sursă video:
MrCrynickYT

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *