Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Pletea, despre bornele de pe Piatra Secuiului: Batjocorind steagul României, batjocorești România, deci și valorile acesteia!

Andrei Pletea consideră că vopsitul bornei de pe Piatra Secuiului este o chestiune de demnitate națională.

„Când există iubire întru Hristos, atunci aceasta nu poate decât să te înalțe. Dar ce faci atunci când iubirea întru Hristos există doar într-o singură parte? A fi român, înseamnă a iubi întru Hristos. Dar a fi român, deci creștin, înseamnă și a-ți apăra valorile, inclusiv pe cele naționale, de cei care nu iubesc întru Hristos. Așa cum au făcut-o atâția și-atâția sfinți din tradiția ortodoxă, de la bizantini până la Romanovi, de la Dobromir al Serbiei până la Ștefan al Moldovei. Un steag, un drapel, este în primul rând un simbol. Nu este un simbol al grandomaniei, ci un simbol în primul rând de cinste pentru înaintașii care s-au jertfit pentru acel simbol. Steagul României a fost purtat cu demnitate în primele rânduri pe frontul de la Plevna, în aceeași perioadă în care era pictat pe altarele bisericilor din Transilvania, pe atunci străină de România. Nu este nimic creștinește în a batjocori un drapel, iar atitudinea fermă împotriva acelei batjocuri nu este cu nimic necreștinească! Fiindcă eu nu apăr de batjocură un simbol stgrăin de creștinism, ci apăr drapelul României, care nu e străin de creștinism, ci el este creștinism!

Batjocorind steagul României, batjocorești România, deci și valorile acesteia, adică în primul rând credința, care trebuie apărată. Și ce este vopsirea unor pietre în culorile drapelului Ungariei altceva decât batjocură la adresa României? Ce este creștinește aici? De fapt, tu ce susții? Să nu-i mai băgăm în seamă pe cei care ne batjocoresc valorile? Să stau să mă uit cum ungurul, în propria-mi casă, scuipă pe pereți și să-i tolerez comportamentul? Asta e creștinește? Păi dacă asta e creștinește, atunci de ce ne raportăm la atâția și-atâția sfinți care au murit apărându-și țara? De ce mai avem un cult al eroilor? De fapt, dacă a fi român înseamnă doar a fi creștin, atunci sunt curios cum definești condiția de maghiar, de bulgar, de italian sau de britanic? Fiindcă ceea ce ai scris tu ar trebui să se aplice tuturor națiunilor, și atunci care ar mai fi diferențele?

În tot contextul bornelor vopsite, tu te exprimi ca și cum românii ar fi neînțelepți, fiindcă reacționează cu aceeași monedă, dar greșești, fiindcă dacă ar reacționa cu aceeași monedă, s-ar duce și ei pe Vârful Kekes din Ungaria, și ar picta pietre în albastru, galben și roșu. Dacă ar defila cu steaguri într-un mod neînțelept, cum sugerezi tu că ar face, s-ar duce în centrul Budapestei și ar împânzi capitala ungară de opinci… dar nu fac asta. Ceea ce fac însă românii nu e o răsplată cu aceeași monedă, ci e doar ceea ce au făcut de veacuri: se apără simbolic, de un afront, de o batjocură. Și foarte bine fac! Poziția firească a oricărui român nu este de a acuza românul de lipsă de înțelepciune și de maturitate, ci de a acuza ferm ungurul de obrăznicie, tupeu, șovinism, iredentism, separatism! Fiindcă aici e rădăcina răului. Dacă ungurul ar da dovadă de creștinismul pe care-l propui tu, și-ar vedea de treabă ca maghiar în România. Ori sui lucrurilor pe nume, atacând răul de la rădăcină, ori mai bine nu spui nimic” a scris Pletea pe o rețea de socializare.

Vă reamintim, în ultimii trei ani două borne topografice de beton amplasate pe masivul Piatra Secuiului, la Rimetea, în judeţul Alba, din Munții Apuseni, sunt obiectul unei dispute între turiştii români şi maghiari. Periodic, cele două borne sunt vopsite în culorile drapelului naţional al Ungariei şi României de către turiştii care urcă masivul muntos, din Rimetea. 

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *