Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Siropurilor făcute de moațele din Apuseni, din muguri de brad, păpădie sau cimbrișor, delicii pentru turiștii străini

Satele din Țara Moților sunt învăluite toamna în mirosul siropurilor făcute de gospodine din muguri de brad, păpădie sau cimbrișor.

Materia primă din Țara de Piatră este culeasă de cele mai multe ori din vârful muntelui, apoi, după rețete transmise de la mamă la mamă, moațele obțin bunătăți naturale.

Rezultatul este atât de gustos încât turiștii străini, în special din vestul Europei – dar nu numai – sunt cuceriți de gustul acestor băuturi, despre care spun că adună toate aromele muntelui.

În fiecare an, vara și toamna sătenii din Apuseni cutreieră pădurile în căutarea mugurilor de brad, dar nu numai.

Femeie din Gârda de Sus: Colectăm tot ce apucăm, adunăm muguri, plante, fructe. Valorificam tot ceea ce ne oferă natura”.

Pe Mărioara am descoperit-o la peste 1.000 metri altitudine în timp ce îşi umplea plasele cu bunătățile naturii. Apoi, mugurii culeşi sunt transformaţi în sirop, după reţete arhaice. Şi, în scurt timp, siropul poate fi gustat.

Turistă germană:Foarte gustos. Este ca şi cum ai gusta din aroma copacului. Gustul este foarte excelent, unic” Acelaşi obicei se practică, în această perioadă, şi în Maramureș sau Bucovina.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *