Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Avenul din Hoanca Urzicarului, din Apuseni, se impune pe harta Carpaţilor prin adâncul lui gigantic

foto: romanianturism.com

Avenul din Hoanca Urzicarului (cunoscut și sub numele de „Avenul Independenței”) are o lungime totală a galeriilor ce însumează 1.125 m, și o denivelare ce se termină într-un sifon cu o adâncime de 286 m. și este inclus în Parcul Natural Apuseni.

Aria protejată se află în Munții Bihorului (grupă montană a Munților Apuseni, aparținând de lanțul muntos al Carpaților Occidentali) la o altitudine de 1.710 m. și reprezintă un aven activ cu o intrare în forma unei guri de peșteră.

„Fiind pe muchia între judeţele Alba şi Bihor, la cota 1.170, în sud-estul Munţilor Bihor, avenul oferă două variante de acces, fiecare din ele combinând drumul la volan şi mersul pe jos. Pe de o parte, pornind din Alba, drumul urcă din Câmpeni spre pasul Vârtop (DN 75), înainte de care se desprinde spre nord-est o potecă. E locul unde începe drumeţia propriu-zisă, pe cărarea ce trece prin Poiana Vârtop şi continuă de-a lungul căsuţelor localnicilor, apoi printr-o pădure de molid, coborând pe lângă Pârâul Luncşoara.

Cealaltă variantă rutieră, din Bihor, este drumul desprins din DN 76 la Sudrigiu spre Pietroasa, de unde urci pe un drum forestier în lungul Văii Galbenei. Urcuşul revine apoi în lungul pârâului, cale de peste 12 km, pe un traseu marcat cu triunghi galben. De aici, în preajma cantonului silvic Luncşoara, urci pe o potecă, pe firul unuia din pâraiele de obârşie ale Pârâului Luncşoara unde, pe versantul stâng, în pădure, se deschide avenul, la circa 2,5 km din fundul văii.

Supranumită şi Avenul Independenţei, e una dintre peşterile cu cea mai mare denivelare din România (-286 m). O găseşti într-un cadru irezistibil de rustic, în inima Parcului Natural Apuseni, aproape de cătunul Vârtop. Este locul rural prin excelenţă, plin de tihnă, cu case de lemn şi parfum de pajişti cosite, ceea ce face ca însuşi drumul până la aven să fie o surpriză deosebit de plăcută. Intrând în peşteră, însă, aventura începe la un nivel mult mai alert. E necesar echipament special, întrucât interiorul avenului este pe cât de copleşitor, ca decor, pe atât de periculos pentru cei neiniţiaţi în speologie” arată Florian-Rareș Tileagă pentru viziteazaalbaiulia.ro

foto: romanianturism.com
foto: romanianturism.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *