Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Iustin Cionca: Sunt evoluții săptămânale pe investiția la drumul expres Arad-Oradea

Undă verde în Guvern pentru drumul expres Arad – Oradea, unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură din România. Studiul de fezabilitate a fost avizat de Consiliul Interministerial de Avizare Lucrări Publice din cadrul Guvernului.

„Ritmul în care se lucrează la proiect este foarte intens! Avem vești noi aproape săptămânal, treburile se mișcă foarte bine și sper să și rămână așa. Suntem tot mai aproape de momentul în care lucrările efective vor începe. Estimăm că asta se va întâmpla în primăvara anului 2024, moment până la care urmează să parcurgem următoarele etape: în luna noiembrie, adoptarea de către Guvern a hotărârii privind exproprierea terenurilor afectate de proiect și emiterea deciziei de expropriere; predarea proiectului tehnic (finalul lunii noiembrie) și realizarea în luna decembrie a auditului de siguranță rutieră. Urmează apoi licitația pentru selectarea constructorilor (anunțul ar urma să fie publicat până la sfârșitul lunii decembrie). Desemnarea câștigătorilor și semnarea contractelor de execuție pentru cele 3 tronsoane în care e împărțit drumul va avea loc în primăvara anului viitor, dacă totul merge așa cum ne-am planificat”, a precizat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

Lungimea totală a noului drum, inclusiv cu legătura din Arad de aproximativ 3 kilometri, va fi de 138 de kilometri. Traseul va cuprinde 86 de poduri și pasaje, pentru a se respecta regulile de biodiversitate din zona Salonta – Chișineu Criș.

Lucrările vor fi împărțite în trei tronsoane: Oradea – Salonta, Salonta – Chișineu Criș și Chișineu Criș – Arad. Valoarea totală estimată a proiectului, conform studiului de fezabilitate, este de 11,7 miliarde de lei, inclusiv TVA, iar durata de execuție propusă este de 24 de luni.

Proiectul se realizează prin parteneriatul dintre Consiliul Județean Bihor, Consiliul Județean Arad, Primăria Municipiului Oradea, Primăria Municipiului Arad, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și Ministerul Transporturilor.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *