Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

(OPINIE) Voicu Ienci: Despre secui și moți. Totul este despre lemn și despre exploatarea lui, cu lege sau pe langa ea

Despre secui si moti

Am petrecut Revelionul trecut la Baile Harghita: gazde foarte bune si primitoare, oamenii simpli si cu bun simt, intr-o comunitate ce mi s-a parut excesiv de structurata si ierarhizata, in care respectul fata de cel mai bine situat social ar fi o obligatie ce se poate lasa sanctionata nasol, in cazul in care nu o respecti.

Da, asta a fost un crampei de gand si o intuitie ce m-a dus spre viziunea unei comunitati medievale, in care iobagul stie de frica stapanului, iar cel din urma nu are menajamente sa isi exercite prerogativele in sensul asta.

Pe unde am umblat nu s-a strambat nimeni la auzul vorbei romanesti, am fost abordat uneori in maghiara, dar limba a fost schimbata automat si firesc cand si-au dat seama ca sunt roman, fara vreo grimasa nelalocul ei. Nici nu se putea altfel, cu niste oameni patrunsi de sfiosenia unor atitudini venite parca din alte timpuri. Nimic actual si in potrivire cu progresul prezentului, dar nimic rau, care te-ar putea indispune sau sa iti dea un sentiment de nesiguranta.

Secuii la ei acasa sunt oameni frumosi, au o gena buna, amestecata in cele mai fericite moduri, care mai pastreaza pe ici, pe colo, ceva din vana razboinica si turanica de la origini, dar peste care s-a suprapus armonios spiritul truditor al sedentarizarii si formarii unei apartenente la mediul in care s-au asezat si traiesc de opt veacuri.

Fara sa vreau, peisajul si oamenii de acolo mi-au adus aminte de motii mei familiari, de zi cu zi: aceeasi fermitate si darzenie majestuoasa, aceeasi voinicie a barbatilor, indulcita si infrumusetata linistitor si cald la femeile cu o rusinare si supusenie autentica, de tara, acelasi spirit banuitor si distant in fata necunoscutilor, al omului traitor izolat sau in comunitati minuscule si ermetice.

Peste toate, si in cazul motilor, cat si al secuilor am simtit apasarea unei vieti dusa in paradigmele secolelor trecute, cand cei care stapaneau mijloacele traiului, detineau si bratele de munca ale celor fara nimic la indemana.

In tara padurilor nesfarsite, stapanii sunt cei care detin peridocurile, camioanele, care dau de lucru drujbarilor si zilierilor. Totul este despre lemn si despre exploatarea lui, cu lege sau pe langa ea, e despre banii multi ai stapanilor, care isi trimit reprezentanti in parlament sa le sustina interesele, sa le sporeasca averea, sa le intareasca pumnul bagat in gura tarii, bunului simt si a amaratului -mot sau secui, care trudeste in feuda nu stiu carui primar, consilier local, sef de post sau deputat.

Au vreun interes acestia din urma sa ridice traiul si mintea norodului apasat si umilit? Niciodata. Omul de la padure, sotia lui din sat, copiii lui ingramaditi printr-o scoala de mana a treia trebuie tinuti prosti si umiliti, cu caciula intr-o mana si cu stampila de vot in cealalta. Ca sa se proroge stapanirea, trebuie tinuta prostia si nedreptatea, oamenii trebuie indrumati ca oile pe teme politice false, straine de orice interes altul decat al celor care domina si fac bani din el.

Intre discursul liberalului sau pesedistului din judetele motilor si cel al udemeristului din Harghita si Covasna nu e nici o deosebire. Toti sunt reprezentantii unor mafii cu putere si ierarhie, toti isi dispretuiesc alegatorii obedienti si ii hranesc cu marote nationaliste, neavand vreo solutie, nici macar dorind sa aiba asa ceva. Orice rezolvare reala a problemelor lor e un pericol si un afront la starea statornicita a lucrurilor, ii ameninta si le ataca interesele.

In timpul asta, si scaunele secuiesti si comunitatile motilor raman incremenite in Ev Mediu, subdezvoltare, fantasmele unor resentimente, pe langa realitatea prezentului si interesele lor.

Despre Voicu Ienci

Absolvent al Facultatii de Drept -Universitatea Babes-Bolyai (2000) si al Certificatului Profesional in Management -The Open University (U.K. 2013), Voicu Ienci este antreprenor si pasionat de istorie si politica.

Ideologic, este profund atasat conservatorismului clasic si un apropiat al viziunilor crestine pro-viata si pro-familie

Loading

1 thought on “(OPINIE) Voicu Ienci: Despre secui și moți. Totul este despre lemn și despre exploatarea lui, cu lege sau pe langa ea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *