Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

S-a descoperit cel mai vechi schelet de Neanderthal din Europa: Schimbă ce ştim despre evoluţia umană

Un schelet de Homo neanderthal descoperit într-o peşteră din Italia ar putea dezvălui secrete despre evoluţia umană, potrivit unui nou studiu.

Scheletul, cunoscut sub numele de Omul din Altamura, a fost găsit în 1993 în Peştera Lamalunga din Altamura, o localitate din sudul Italiei. Scheletul este cel mai vechi şi cel mai complet rămas de neanderthal din Europa, cu o vechime estimată la aproximativ 150.000 de ani, transmite Newsweek.

Omul din Altamura are o serie de caracteristici unice care îl disting de alţi neanderthali. De exemplu, are o proeminenţă osoasă pe frunte, numită torus supraorbital, care este mai mare decât la alţi neanderthali. De asemenea, are o formă a craniului mai alungită şi mai îngustă decât cea tipică pentru neanderthali.

Cercetătorii au analizat ADN-ul extras dintr-o coastă a scheletului şi au descoperit că Omul din Altamura aparţine unei ramuri timpurii a neanderthalilor, care s-a separat de linia principală acum aproximativ 400.000 de ani. Acest lucru sugerează că exista o diversitate genetică mare între neanderthali şi că evoluţia lor nu a fost liniară.

Studiul, publicat în revista Scientific Reports, ar putea oferi noi indicii despre originea şi evoluţia neanderthalilor, precum şi despre relaţia lor cu alte specii umane antice şi moderne.

sursă: mediafax.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *