Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

„Moștenitorul” lui Radu Moldovan de la Bistrița a rămas fără titlul de doctor: Vasile Dîncu i-a coordonat teza!

Titlul de doctor al ministrului Cercetarii, Ivan-Bogdan Gruia – pe surse „moștenitorul” lui Radu Moldovan de la Consiliul Județean Bistrița, a fost invalidat de CNATDCU, teza fiind coordonata de Vasile Dincu, senator PSD.

Potrivit newsweek.ro, titlul de doctor al ministrului Cercetarii, Ivan-Bogdan Gruia, a fost invalidat de Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Teza sa de doctorat nu a indeplinit criteriile stiintifice si a fost respinsa de catre specialistii Consiliului.

Anterior, ministrul isi sustinuse teza de doctorat in fata unei Comisii de doctorat de la Universitatea Bucuresti. Formata din profesori de la mai multe universitati, Comisia recomandase sa ii fie acordat titlul de doctor.

Loading

2 thoughts on “„Moștenitorul” lui Radu Moldovan de la Bistrița a rămas fără titlul de doctor: Vasile Dîncu i-a coordonat teza!

 1. Evaluarea unei teze de doctorat de către Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) se face de catre o comisie de specialitate formată dintr-un presedinte si evaluatori 3 membri ai comisiei, în funcţie de tema tezei de doctorat. În cazul tezelor care tratează subiecte multidisciplinare sau interdisciplinare, numărul evaluatorilor poate fi suplimentat şi aceştia pot face parte din mai multe comisii de specialitate ale CNATDCU. Membrii comisiei de evaluare fac analiza tezei de doctorat pe baza următoarelor criterii:
  a) relevanţa ştiinţifică;
  b) impactul potenţial al rezultatelor şi măsura în care teza aduce contribuţii substanţiale la cunoaştere în domeniul respectiv ;
  c) originalitatea şi caracterul inovativ sau creativ şi măsura în care candidatul demonstrează abilităţi de gândire critică independentă; (analiza tezei de doctorat cu programe specializate în verificarea originalităţii si depistarea plagiatului)
  d) măsura în care candidatul a utilizat în mod adecvat metodele şi metodologiile de cercetare;
  e) măsura în care modalitatea de prezentare a informaţiilor în cadrul tezei este adecvată;
  f) măsura în care candidatul demonstrează înţelegerea literaturii relevante în domeniu şi familiarizarea cu aceasta;
  g) măsura în care rezultatele prezentate în teză au fost publicate sau acceptate spre publicare, în urma evaluării de către evaluatori externi (prin peer review), ori stau la baza unor cereri de brevet sau a unor aplicaţii ori măsura în care rezultatele prezentate în teză au potenţialul de a fi publicate în acest fel sau de a fi aplicate;
  h) respectarea normelor de bună conduită în activitatea de cercetare-dezvoltare.

  In cazul lui IVAN BOGDAN-GRUIA, teza sa de doctorat nu a îndeplinit criteriile ştiinţifice şi a fost respinsă de către specialiştii CNATDCU.
  Este vorba de teza de doctorat cu Titlul : ASPECTE ALE SPECIFICULUI ORGANIZAȚIONAL AL ROMÂNIEI. MODELE SOCIO-ORGANIZAȚIONALE DE ACTUALIZARE A POLITICILOR DE RESURSE UMANE ÎN RÂNDUL FUNCȚIONARILOR PUBLICI

  DATA SUSȚINERII: 02/09/2022
  ORA SUSȚINERII: 10:00
  LOCUL SUSȚINERII: Facultatea de Sociologie și Asistență Socială
  DOMENIUL: Sociologie

  Autorul tezei de doctorat: IVAN Bogdan-Gruia
  Conducătorul științific: Prof. dr. Vasile DÎNCU
  Președinte comisie: Conf.dr. Darie CRISTEA
  Referenți oficiali:
  Prof. dr. Valentina MARINESCU
  Prof.dr. Nicu GAVRILUȚĂ
  Prof.dr. Dan CHIRIBUCĂ

  Locul susținerii:
  SALA DE CONSILIU A FACULTĂŢII DE SOCIOLOGIE ȘI ASISTENȚĂ SOCIALĂ (Vezi imaginile)

 2. Trebuie să-ți vezi lungul nasului. Dacă Bogdan Ivan era numit la Ministrul Sportului nu se făcea atâta tevatură pe tema invalidării tezei sale de doctorat, pentru irelevanţa ştiinţifică. Cu alte cuvinte, fara criteriul „relevanţa ştiinţifică” teza de doctorat a unui individ nu are nu are nici o valoare.
  De aceea la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, lucrurile sunt mult mai delicate când vine vorba de relevanţa ştiinţifică, unde obiectul muncii este rezultatul cercetărilor ştiinţifice teoretice si aplicate. Răducu nu are proprietatea termenilor când vorbeste despre despre Bogdan Ivan, că acesta „cu titlu de doctor sau fără titlu, el are titlurile câștigate”.
  Cu atât mai de neînteles este Radu Moldovan care vrea să bagatelizeze faptul că Bogdan Ivan este ministrul PSD-ist al Cercetării, Inovării și Digitalizării, cu o teză de doctorat invalidată de CNATDCU pentru ” irelevanţa ştiinţifică” desi a fost coordonată ştiinţific de Vasile Dîncu un senior tot din PSD, cel care în calitatea de profesor îndrumător, trebuia să-și asume relevanta ştiinţifică a lucrării doctorandului.
  Cu toate astea Radu Moldovan nu vede să fie pusă în pericol poziția lui Bogdan Ivan la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, desi într-o ţară normală s-ar lăsa cu o demisie. Ar fi si un moment potrivit pentru reducerea numărului de ministere. In toată lumea civilizată adevărata cercetare stiintifică se face în universităti. Noi am păstrat în țară modelul sovietic din perioada comunistă în care cercetarea era concentrată în institute rupte de universități. După revolutia din 1989 au existat anumite tentative timide de remediere a situatiei . Astfel, în subordinea Ministerului Educaţiei şi Cercetării a fost înfiintată Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) , cu atributii în realizarea de studii ce fundamentează procesul de repartizare a fondurilor alocate de la bugetul de stat al României pentru universități. Dar, ca la noi la nimeni; a fost creat Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării din România este o anomalie creată ca sinecură pentru satisfacerea clientelei politice aflate la guvernare. Aceasta aduce aminte de perioada comunistă a anilor 1980, când Elena Ceausescu a fost numita prim-viceprim-ministru al guvernului de atunci şi preşedinte al Consiliului Naţional pentru Ştiinţă şi Tehnologie, cu rang de ministru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *