Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Râs uriaș: De abia îl ține în brațe însă e destul de prietenos. Este înotător bun și un cățărător agil!

Râsul canadian (Lynx canadensis) este un râs nord-american de mărime medie al cărui areal se întinde de-a lungul Alaskăi, Canadei și zonelor nordice ale Statelor Unite contigue.

Este caracterizat de o blană deasă, lungă, de urechi triunghiulare cu ciufuri negre la vârfuri și de labe late ce acționează ca niște rachete de zăpadă⁠(en). Membrele din spate sunt mai lungi decât membrele din față, așa că spatele său se înclină dinspre spate înspre față. Înălțimea până la greabăn este de 48–56 cm, un râs canadian cântărind 5–17 kg.

Este un bun înotător și un cățărător agil. Râsul canadian a fost descris pentru prima oară de Robert Kerr în 1792. Trei subspecii au fost propuse, dar validitatea⁠(en) lor este contestată; râsul canadian este cel mai adesea considerat a fi o specie monotipică.

Cu ce se hrănește?

Populația de râși canadieni crește odată cu o populație de iepuri de zăpadă în creștere; dacă populația de iepuri scade într-o anumită zonă, râșii canadieni se mută în zone cu mai mulți iepuri, iar rândurile lor de pui⁠(en) constă în mai puțini pui. Râsul canadian vânează cel mai mult pe la amurg sau la noapte, când iepurii de zăpadă tind să fie activi. Râsul așteaptă iepurele pe trasee specifice sau în „culcușuri de ambuscadă”, apoi saltă pe el și îl ucide cu o mușcătură de cap sau de partea din față sau din spate a gâtului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *