Misterul calculatorului vechi de peste 2.000 de ani: Conține mai multe roți dințate și uneori este numit primul computer analog cunoscut

Mecanismul de la Antikythera, expus la Muzeul Național de Arheologie din Atena, este considerat de către mulți specialiști un calculator vechi antic realizat pentru calculul pozițiilor astronomice. Acest mecanism a fost recuperat între anii 1900-1901 dintr-o epavă de lângă insula Antikythera.
Mecanismul este cunoscut ca cel mai vechi calculator științific complex. Acesta conține mai multe roți dințate și uneori este numit primul computer analog cunoscut, deși producerea sa fără cusur sugerează că aceasta ar fi putut avea un număr nedescoperit de predecesori în timpul perioadei elenistice. Se consideră că a fost construit pe baza teoriilor astronomice și matematice dezvoltate de către astronomii greci. Se estimează că acest mecanism a fost făcut în jurul anilor 150-100 î.Hr.
In primul episod din seria „Extraterestii Antici” difuzat de canalul TV Histrory, în minutul 64, David Childress afirmă despre Mecanismul de la Antikythera că a fost găsit într-o epavă, în anul 1900 de către niște culegătorii de bureți care făceau scufundări lângă insula Antikythera din Marea Egee. Mecanismul a fost găsit în epava unei nave, într-o cutie încastrată în corali.
Mecanismul a fost fabricat din aliaje metalice în jurul anului 200 î.Hr. și a fost dus la un muzeu din Atena. Aici, peste 50 de ani, a fost scanat cu raze X și s-au descoperit în interior roți dințate, interconectate. David Childress și Jason Martell afirmă că acest mecanism poate fi un computer foarte sofisticat. Jason Martell, pe baza reconstituirii acestui mecanism, spune că are două utilizări: este un instrument astronomic util în navigația maritimă, pe baza căruia se determină poziția pe hartă în funcție de stele, dar este și un dispozitiv astrologic, cu care, în funcție de data nașterii, se determină zodia și se pot face predicții pe baza alinierii planetelor.